A grillsütő használata helyesen

Grillezni sokféleképp lehet, de főleg jól vagy rosszul. Sokszor nagyon apró dolgokon múlik, hogy a rácson készülő étel sikert arat vagy a vendégek tisztelettudóan elfogyasztják, de biztosan nem kérnek repetát. A helyes sütögetés kulcsa a grillsütő megfelelő használatának elsajátítása.

Grillsütő kapcsán az elsődleges dolgunk az előkészítés. Nem csak az ételeket kell előkészítenünk, hanem magát a készüléket is. Az elektromos modellek kapcsán nincs tennivalónk, azt csak be kell dugnunk a konnektorba. A gázos készülékekkel sem kell sokat bajlódni, csak tudni kell megfelelően használni az adott ételnek megfelelően. Ha faszenes grillezőt használunk, akkor rögtön az elején elronthatjuk a sütést, ha a lobogó lángra dobjuk az ételt, mivel így a külseje szenes lesz, a belseje viszont nyers marad. Emiatt célszerű várni egy kicsit, míg a tűz csillapodik. A sütögetés során is résen kell lenni, mivel a húsokból csepegő zsiradék szintén belobbanthatja a tüzet. Ha már itt tartunk, meg kell említenünk, hogy az egészségre káros anyagokkal, például benzinnel tilos tüzet szítani, mivel az étel átveszi a káros anyagokat és az íze sem lesz jó.

A grillező megfelelő használata mellett az ételek előkészítéséről sem feledkezhetünk meg. A legnagyobb gondot a különféle húsokkal való bánásmódra kell fordítanunk. Ez alatt főként a pácolást értjük. A jó páclé fűszerek és olaj felhasználásával készül. Használhatunk receptet vagy akár saját ízlésünk alapján is elkészíthetjük. Ha viszont nem szeretnénk vele bajlódni, akkor akár készen is megvásárolhatjuk a boltban. Saját készítésű páclé esetén a sóval érdemes csínján bánni vagy a hús sütése során használni, mivel szárító hatású. Nem csak a húsokat, de a zöldségeket is meggrillezhetjük, így nagyon gyorsan egészséges körethez juthatunk.