GTI, GSI? Mik ezek és mi a különbség köztük?

Azoknak, akik jártasak az autók világában, valószínűleg nem kell bemutatni a GTI és GSI kifejezéseket és hosszan magyarázni jelentésüket. Aki, viszont nem igazán ismeri ezeket, azoknak az alábbiakban ismertetjük ezeket!

A GTI és GTS kapcsán itt tudhat meg többet! A GTI kifejezés a Gran Turismo szóösszetételből ered. A Volkswagen ezt kiegészítette egy I betűvel, ami az injektorra utal. Ez egy hivatalos kategória a nemzetközi autósport világban, ami a nagyteljesítményű, sportos túraautókra utal. A kifejezés a II. világháború és a nagy olajrobbanás közti időszakban született, ekkor kezdték el használni az öt és még több literes motorú, hat-tizenkét hengeres autókra. A nagy motorhoz nagy tank tartozik, ennek okán a csomagtér jelképes méretű volt az autóban. Ennek ellenére is hosszú távon használták ezeket az autókat. Igazán népszerű volt nagy végsebessége miatt, ami 200km/h körül volt. Ezeket az autókat úgy lehetett hajtani, akár a sportkocsikat, azonban ezek nem rázkódtak, valamint nem is voltak annyira hangosak, így akár a rádiót is lehetett hallani vezetés közben.

A GSI szintén egy mozaikszó, ami magyarra fordítva azt jelenti, hogy nagy sport befecskendező. Ezt a jelzőt szintén egy német autógyárnak köszönhetjük, még pedig az Opelnek. Ezzel az elnevezéssel akarták kiemelni a sportosabb autómodelleket. Az alapkoncepció az volt, hogy kis karosszériába nagy motort szereljenek. Ez a koncepció napjainkra mit sem változott, továbbra is ugyanez a cél. A legelső GSI kiegészítést a B Kadett kapta meg. Az ezután legyártott Kadettek bizonyos modelljei közt egyik szériáról a másikra szállt ez a GSI jelző. Ha szeretne többet megtudni, akkor érdemes ellátogatni a ka-autoszerviz.hu weboldalra és tájékozódni!