Gyermeknevelés nagy felelősséggel jár

Előbb utóbb, minden párkapcsolat eljut arra a szintre, hogy szeretnék szerelmüket megkoronázni egy gyermekkel. Ám ez nagyon nagy felelősséget von maga után, és rögtön jön utána a kérdés, hogy vajon jó szülők leszünk-e?

Gyermeknevelés mára nagyon sokat változott. A szülők igyekeznek a gyermekeiket önállóságra nevelni. Igyekeznek a személyiségüket fejleszteni. A kisgyermekek számára három legfontosabb dologról beszélhetünk, amit egy szülő adhat ez pedig, az odafigyelés, szeretet, és a biztonság. A gyermek szülő kapcsolat egyik legelemibb meghatározója az odafigyelés. Ne csak a kötelező köröket fordítsuk gyermekeinkre, ha éhes megetetjük, ha álmos elaltatjuk. Számukra fontos és fejlesztő hatással van a játék, ének, beszéljünk hozzájuk, magyarázzuk el, hogy éppen mit csinálunk attól függetlenül, hogy most nem csak velük foglalkozunk. Szeretetünket sokféleképpen kimutathatjuk a gyermekünk iránt. Megvásároljuk az áhított játékot, elvisszük fagyizni, de egy pici lélek számára legfontosabb, hogy érezze a melegséget, a kötödést, a család melegét.

Fordítsunk kellő figyelmet egymásra, gyermekünkre. Úgy tudjuk kellő képen fejleszteni gyermekünket, ha nyugodt környezetben, biztos hátteret teremtünk meg neki. Ha odafigyelünk gyermekünkre és szeretetben neveljük, akkor már jó szülők vagyunk. A gyermekünk akkor érzi magát biztonságban, ha érett szülök veszik őt körül. Tudja, hogy mellettük nem eshet bántódása. Azt is meg kell tanítanunk gyermekünknek, hogy bizonyos szabályokat be kell tartani. A szabályokat pedig a szülök hozzák. Büntetés és jutalmazás jelentését is el kell magyaráznunk miheztartás érdekében. Mindig dicsérjük meg ha valamit jól csinált, vagy újat tanult. Nehéz jó szülőnek lenni, folyton ott lesz előttünk a másik példája, hogy neki jobban sikerül, de a legfontosabb, hogy magunkban legyünk biztosak! Még több gyermeknevelés téma a  boldogsagmagazin.hu weboldalon!