Infók és tudnivalók a varosfejleszetes.hu-n

Fejlődés. Az a fogalom, mely értelmében egy alacsonyabb szintről fokozatosan haladva egy magasabb szintre való jutást fejez ki. A fejlődés az a jelenség, amely a 21. századi ember életének mindennapjait behálózza. A minket körülölelő világ minden téren, akadályt nem ismerve az előre haladásra törekszik. Világunk alapját a fejlődés képezi, ebbe beleértve az életszínvonal és az életkörülmények fellendítését is.

Klikkeljen ide további infóért, a varosfejlesztes.hu weboldalra, ahol megismerkedhet a tudatos városfejlesztés és a minőségi életkörülmények összefüggéseivel. A városok belső terének fizikai elhanyagolása, a zöld területek csökkenése, illetve az alacsony komfortfokozatú lakások mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a családok a város külső részeire, annak peremére telepedjenek. Az így bekövetkező városok térbeli szétterülése növeli az energiapazarlást, illetve az üvegházhatású gázok (ÜHG) kibocsátását, melyek közrejátszanak a globális felmelegedés folyamatában. A spontán városiasodás megállításához szükséges a városok belső szerkezetét átalakítani, ehhez pedig szigorú szabályok mentén megalkotott tervek szükségesek. A tudatos városfejlesztés révén létrehozott, kedvező életteret biztosító városok nem adnak okot a belterekből való kitelepülésre, ezáltal csökken az energiapazarlás, és az ÜHG hatás. A városfejlesztés alapja a körültekintő, céltudatos tervezés.

A tudatos városfejlesztés betartandó szabályairól, illetve a felmerülő nehézségekről bővebben olvashatnak Dr. Bajnai Lászlótól „A fenntartható urbanizáció kihívásai” című tanulmányában, illetve a „Bevezetés az urbanisztikába, A fenntartható urbanizáció tervezése és megvalósítása” valamint a  „Fejezetek a városfejlesztésből” című könyveiből.