Kedvezményesen megoldható a fűtés a H-tarifa segítségével

Amikor esedékessé válik az otthoni fűtésrendszer kialakítása, illetve teljes körű felújítása, mindig komplex egészként kell tekinteni a kivitelezésre, hiszen bizonyos részegységek hiányosságai komolyan visszavethetik a hatékonyságot. Napjainkban már mindenképpen érdemes megújuló, avagy hőszivattyús megoldást alkalmazni, ezzel ugyanis nem csak a környezetet óvhatjuk meg, de a költségeinket is redukálhatjuk.

Főképp, ha élünk a H-tarifa nyújtotta lehetőségekkel. Noha azzal a legtöbben tökéletesen tisztában vannak, hogy a szolgáltatók különféle áramtarifákat vezettek be az elmúlt években, azt már kevesen tudják, pontosan mik ezek és milyen esetekben alkalmazhatók. Az A1, illetve A2 tekinthető az általános módozatnak, utóbbi akkor szerencsés, ha fogyasztásunk jelentős része éjszaka történik. Bojlerek kapcsán a legoptimálisabb a vezérelt – azaz B besorolású – áram használata, ez csak csúcsidőszakon kívül érhető el és a fogyasztót közvetlenül a hálózatra kell csatlakoztatni. Egy környezettudatos rendszer esetében ugyanakkor a H-tarifa jelenti a leggazdaságosabb alternatívát.

Ezt ugyanis kifejezetten a hő- és keringető szivattyúk, valamint kompresszorok üzemeltetésére vezették be. Bizonyos tényezőket azonban feltétlenül figyelembe kell venni a H-tarifa igénybevételét megelőzően. Az egyik ilyen, hogy kötött a felhasználhatósága. Ez a gyakorlatban aligha okozhat problémát, hiszen mindenképpen a megfelelő fűtésrendszer rákötése történik majd. Az előbbiek tükrében az is teljes mértékben logikus, hogy a H-tarifa csak időszakosan érhető el. Október közepétől egészen április 15-ig használható, természetesen megszakítás nélkül. A nem túlságosan szigorú megkötések mellett a H-tarifa legnagyobb előnyét a kedvezményes ára jelenti, ezért már a tervezésénél érdemes úgy gondolkodni, hogy igénybe vegyük ezt a lehetőséget.