Mikor veszélyes igazán a HPV vírus?

A HPV (humán papillomavírus) a leggyakoribb szexuális úton terjedő vírusos fertőzés. Tüneteket okozhat a férfi és női belső, illetve külső nemi-szervek, a végbél és a száj nyálkahártyáján.

Mikor veszélyes igazán a HPV vírus? Kutatási eredmények bizonyítják, hogy a HPV fertőzés és a méhnyak-rák kapcsolatba hozható. A fertőzés, nem csak a nőket fenyegeti, hisz kutatások bizonyítják, hogy a rákos megbetegedések több mint 6%-a visszavezethető a HPV-ra. Ennek a fertőzésnek, több mint 100 fajtája ismert, de ebből 13 törzs, a méhnyak-rák kockázata szempontjából kiemelten jelentős. Ajánlatos a rákszűrés során, nem csak a citológiai mintavétel, hanem a HPV szűrés is. A CINTEC plus egy új vizsgálómódszer, melynél kimutatható, hogy ez a fertőzés elindított-e káros elváltozást a méhnyaki sejtekben. Amennyiben ismeretes a vírustörzs, megjósolható annak a kockázata, hogy van-e, illetve mekkora az esélye, hogy a sejtek rákos elfajulása elindul-e.

A vizsgálatok során, gyakran előfordul a pácienseknél a bizonytalanság, hogy elegendő-e a szoros kontroll egy igazolt HPV fertőzés mellett? A Roche cég által kifejlesztette, CINTEC plus citológiai vizsgálómódszer, segít a kétségek eloszlatásában. A teszt, a sejtek egészséges osztódásában és növekedésében szerepet játszó, két fehérje vizsgálaton alapul. Ezeknek a működése jelzi, hogy ha a HPV vírus, rákos elfajuláshoz vezető folyamatokat indít-e el. Az eddigi vizsgálatok még csak azt mutatták ki, hogy a fertőzés, a statisztika szerint, okozhat-e rákot, vagy szövettani eltérést, addig ezzel az új módszerrel konkrét választ kaphatunk. Ez a vizsgálati eljárás elérhető a Belvárosi Orvosi Centrumban. Részletekért látogasson el a www.belvarosiorvosicentrum.hu oldalra, ismerkedjen meg szakorvosainkkal, tudjon meg többet erről a vírusos fertőzésről, és annak védőoltásáról.