Milyen feladatokra használható a szegélyléc?

Amennyiben úgy határozunk, miszerint mi magunk végezzük el a különféle felújításokat, illetve kivitelezéseket otthonunkban, akkor kardinális jelentősége van annak, hogy pontosan tudjuk, adott kiegészítőket milyen célra és pontosan miképp tudunk majd használni.

A szegélyléc az egyik legsokoldalúbban alkalmazható eszköz, tudniillik nem csak élképzésnél, de különféle burkolatok felhelyezésénél is hatalmas segítséget jelent. Ez kültéri és beltéri munkák esetében is igaz. A falazatok kialakításánál éppúgy vonalvezető szerepet tölt be a szegélyléc, ahogy csempézésnél, hiszen a függőleges, illetve vízszintes vonalak szemre nagyon nehezen, legfeljebb évtizedes tapasztalat és rutin birtokában készíthetők el. Különböző, szabadtéren található burkolatok – például teraszok, járdák felületei – esetében ugyanakkor határoló funkciót is ellát ez a kiegészítő. Ugyancsak ez a szegélyléc célja, amikor kerttervezés történik. A különböző kialakítású virágágyások, gyepek elválasztására remek alternatívát jelent, hiszen olcsó, telepítése pedig pár perc alatt elvégezhető.

Betonalapok formázásánál is jól használható, ám itt fokozottan ügyelni kell arra, hogy a megfelelő modellt válasszuk. Tudniillik nem csak a nagy tömegből eredő nyomásnak, de a nedvességnek is ellen kell állnia. Volumentől függően a műanyag, valamint az acél szegélyléc is ideális lehet. Ugyancsak elmaradhatatlan eszköz, ha támfalak, lépcsők – és tulajdonképpen bármilyen, jól látható éllel rendelkező elem – kialakítása a feladat. Némi gyakorlást követően mind a szegélyléc elhelyezése, mind pedig a vele történő munka rutinná válik és hihetetlenül meggyorsítja a különböző folyamatokat. Eleinte persze megeshet, hogy szakmai tanácsra lesz szükségünk, ilyenkor mindenképpen kérdezzünk meg egy tapasztalt mesterembert, így ugyanis villámgyorsan beletanulunk majd a kiegészítő használatába.