Műfű lerakás teraszra ősszel? Igen!

Ha valami hiányzik a teraszról, vagy nem érezzük azt annyira komfortosnak, esetleg esztétikusnak, érdemes elgondolkodni a műfű lehetőségén. A műfű lerakás teraszra ősszel is kivitelezhető.

A napsütés kiélvezése ősszel is lehetséges, főleg egy gyönyörű, tökéletes teraszon, műfűvel a talpunk alatt. Ősszel már nem perzsel úgy a nap, ezért talán még inkább jobban esik itt elfogyasztani a reggeli kávét, vagy este egy finom pohár borral kiülni, pihenni.

A műfű lerakás teraszra pofon egyszerű. Ősszel is elvégezhető, hiszen nem szükséges aláépítmény és durva, hosszadalmas kivitelezési munka. Mi kell hozzá?

Megfelelő méretű műfű tekercs, kétoldalas ragasztószalag, vödrös műfű ragasztó, sniccer, spakli, mérőszalag, ügyes kezek, néhány szabad óra.

Szerintem minden terasz és erkély megérdemelne egy csodás műfű burkolatot. Miért? Mert már önmagában ez a látvány felér a boldogsággal, és ha eddig is szerettünk itt tartózkodni, jókat beszélgetni, vagy csak ücsörögni és az eget, a felhőket és a madarakat nézni, akkor ezután pláne ez lesz otthonunk kedvenc helye.

Műfű
Műfű

Hogyan történik a műfű lerakás teraszra?

Először ki kell választani a műfüvet. Szerintem minél hosszabb szálú műfű van talpaink alatt, annál nagyobb élmény közlekedni rajta. A mai modern műfüvek mindegyike puha és élethű. A 40 mm szálhosszúságú zöld, UV álló műfű tökéletes választás.

A műfű letehető betonra és járólapra is. Első lépésként tisztítsuk meg a felületet, seperjük le, mossuk fel és várjuk meg, amíg teljesen megszárad.
A műfű tekercs kétféleképpen is letehető. Vagy a teljes felületen ragasztjuk, vödrös ragasztóval, vagy csak a széleknél és illesztéseknél rögzítjük kétoldalas ragasztószalaggal. Nagyobb terasz esetében ajánlott az egész műfű tekercset ragasztani, kisebb területen elegendő lehet csak a műfű széleket rögzíteni, hogy ne tudjon felkunkorodni.

Ha több műfű tekercs is kelleni fog, akkor lerakásnál vegyük figyelembe a szálirányt. Akkor lesz szép a végeredmény, ha azonosan rakjuk le a tekercseket.

Ha leterítettük a műfüvet a teraszra, akkor méretre vághatjuk. Nyilván nincs két egyforma terasz, ezért vágni mindenképp kelleni fog. Ezt lehetőleg a műfű hátoldalán végezzük. Ha leterítettük, rögzítettük, méretre vágtuk, akkor gyakorlatilag készen is van a műfű lerakás teraszon. Egy dolog maradt hátra, a műfű szálak kiegyenesítése. Mivel a műfű feltekert állapotban szállítható, a szálak lelapulhatnak, de a memóriaszálas műfű szépen visszanyeri eredeti formáját. Ha azonban nem ilyen műfüvet választottunk, akkor egy seprűvel szépen elvégezhetjük a frissítést.

Látható, hogy a műfű lerakás teraszra könnyedén elvégezhető. Sosem újíthattuk fel még ilyen egyszerűen a teraszunkat, erkélyünket.