Nettó kereset kiszámolása

Amennyiben szeretnénk pontos képet kapni arról, hogy bruttó bérünkből mennyit is vonnak le, akkor nagy segítségünkre szolgálhat egy bérkalkulátor. A bérkalkulátor minden hatályos jogszabályt figyelembe véve számolja ki a nettó keresetünket.

Bérkalkulátor alkalmazást megtaláljuk a www.pontosido.com weboldalon. Ennek a számlálónak köszönhetően, könnyedén tiszta képet kaphatunk arról, hogy hónap végén mennyi is marad meg tisztán a fizetésünkből. A bruttó összegből levonásra kerülő összes járulékot számba veszi. A pontosido.com weboldalon található bérkalkulátor használta nagyon egyszerű. Elegendő csak annyit tennünk, hogy a megadott mezőket kitöltsük. Három mezőt találunk bruttó jövedelem, eltartottak száma és a 18 év alattiak száma. Ahhoz, hogy pontos összeget kapjunk, pontosan tudnunk kell a bruttó bérünket. Ez az összeg mindenki részére, egyedileg van meghatározva. Minden mezőt pontosan töltsünk ki és máris megkapjuk a fizetésünk hasznos részét. A bruttó összegből a legnagyobb összeget a családtalanok esetében vonják le.

Amennyiben egy háztartáson belül kettő gyermek található 17.500 Ft adókedvezmény jár, gyermekenként. A gyermekek száma 3 vagy azon fülül van, akkor további kedvezményben részesülnek, és minimálisra csökken a levonás mértéke. Továbbá adókedvezményben részesülnek a 24 hónapnál nem öregebb házasok. Havi 5.000 Ft-tal kevesebbet kell. A bruttó bérből levonásra kerül a személyi jövedelemadó, amely 15%, az egészségügyi biztosítás további 7% von le, a nyugdíjbiztosítás járulék 10%-ot vesz igénybe és a 1,5-ot vonnak le a munkaerő piac járulékra. A bérkalkulátor a munkáltató által fizetendő járulékokat is számba veszi, amely 19,5% szociális hozzájárulási adó és 1,5% szakképzési hozzájárulás.