Ön használ már komposztálót?

A komposztálás is a környezetvédelem egyik módja, még akkor is, ha erről csak nagyon ritkán esik szó. Ezzel a módszerrel ugyanis hatékonyan csökkenthető a háztartás által termelt hulladék mennyisége. Egy átlag család ugyanis évente körülbelül háromszáz kiló hulladékot termel, melynek harmadát komposztálni, vagyis hasznosítani lehetne.

Komposztáló a sunikft.hu webáruház széles kínálatában is megtalálható többféle méretben. Mindegyik komposztálót rendkívül egyszerű összeállítani, ugyanis szerszám sem szükséges a művelethez. Komposztálni mindenképp érdemes, hiszen rengeteg haszna van. A folyamatnak köszönhetően a végeredmény a komposzt, mely valóságos kincs, amivel ráadásul spórolni is lehet, hiszen nincs szükség műtrágyát, külön virágföldet vásárolni. A komposzt segítségével a talaj egészségesebbé, tápanyagban gazdaggá tehető, ami a termesztett növények állapotán is megmutatkozik. A komposztáló segítségével visszajuttatható a természetbe a konyhában megtermelt szerves hulladék. Természetesen az is fontos, hogy mi kerül a komposztálóba. A legnagyobb hiba, amit el lehet követni, hogy a komposztálót szemetesként használja.

A komposztálóba nem kerülhet be akármi, kizárólag olyan hulladék, mely nem környezetszennyező és újrahasznosítható. Jó komposztanyag lehet a kezeletlen fa, illetve papír, tehát a nem színes típus. Az olyan kerti hulladékok, mint a lehullott és elrohadt gyümölcsök, a kisebb ágak és gallyak, valamint a levágott fű. A konyhai hulladékok közül a tojáshéj, kávézacc, különféle zöldség- és gyümölcshéjak, szálas teák szintén belekerülhetnek a komposztba. Amit viszont tilos a komposztba tenni, az a vegyszerrel kezelt fahulladék, pelenka, porzsák, intim betét, üveg, főtt ételmaradékok, fáradt olaj.