Zsaluanyag esetében kardinális jelentőséggel bír a sima felület

Ma már egyre többen döntenek úgy, hogy a kisebb-nagyobb ház körüli kivitelezéseket, sőt, akár a komolyabb építkezési folyamatokat is saját kezűleg végzik el. Ezzel a módszerrel ugyanis rengeteget lehet spórolni és ha kellő körültekintéssel járunk el, akkor a végeredmény is kifogástalan lesz.

Ehhez azonban rendkívül fontos a zsaluanyag gondos megválasztása és kezelése. Tulajdonképpen teljesen mindegy, hogy épp téglából építünk falazatot, vagy épp kövekből rakunk ki járófelületet, a kívánt alakzatot és formát csak abban az esetben érhetjük el, ha keretet használunk. Különösképp igaz ez, amikor beton öntéssel dolgozunk, hiszen ilyenkor csak ez a módszer vezet sikerre. Ennek tükrében nem meglepő, miszerint kardinális kérdést jelent, melyik zsaluanyag mellett tesszük le végül a voksunkat. A legegyszerűbb alternatívának egyértelműen a fa tekinthető, hiszen széles körben elérhető, szinte bármilyen hosszban és vastagságban megvásárolható, nem mellesleg olcsó és megfelelően kezelve meglehetősen tartós is.

Ennek remek alternatívája a műanyag zsaluanyag. Gyakorta még alacsonyabb bekerülési költséggel rendelkezik és jól viseli a folyamatos nedvességet is. Míg ugyanis a fa így tárolva deformálódhat, addig a műanyag esetében ettől nem kell tartanunk. Kisebb projektek esetében mindkettő tökéletesen megfelelő lehet, ám arra nagyon ügyeljünk, hogy bármelyiket is választjuk, csak olyan típust vegyünk, ami teljesen sima felülettel rendelkezik. Egyfelől így az az anyag, amivel dolgozunk biztosan síkban lesz, másrészt a tisztításnál – főképp beton öntését követően – ez hatalmas könnyebbséget jelent majd. Amennyiben valamilyen nagyobb kivitelezéshez kell a zsaluanyag, akkor az acél kivitel lehet a legoptimálisabb, hiszen ez rendkívül strapabíró és a jelentős terhelést is jól viseli.