A befagyott vízvezetékre utaló előjelek

A hideg időjárás és a tél közeledte azzal a veszéllyel fenyeget, hogy a vezetékek befagynak. Az alábbiakban részletezzük, ilyen esetben mi a teendő.

A befagyott vízvezetékekről bővebb információkért klikkeljen ide. Komoly károkat okozhat, ha a csövekben lévő víz megfagy, térfogata pedig így megnő. Ezzel a problémával találkozhatunk akkor is, ha a vízvezetékekben az első fagyok előtt nem történik meg a fagytalanítás. Ha ez történik, akkor annak gyakran csőtörés vagy csőrepedés a vége. Az ilyen javítási munkálatok meglehetősen borsos összegekbe kerülnek, így a legjobb megoldás, ha még a hideg beköszönte előtt megtesszük a szükséges intézkedéseket és ezzel megakadályozzuk a baj kialakulását. A leggyakoribb jelek, hogy a vízvezeték befagyott, hogy akadozva vagy egyáltalán nem folyik el a víz. Az is intő jel lehet, ha a nem szigetelt csőhálózat falán deresedést vélünk felfedezni vagy az elzáródó idomoknál fagyásnyomokat látunk.

A leggyakoribb helyek, ahol a problémák jelentkezhetnek, azok a külső falon vezetett vízvezeték, a pince területén, fűtetlen lakóterületeken vagy a fagyhatár feletti vízóra akna területén is. A szükséges óvintézkedések tehát nagyon fontosak, mivel a csőben megfagyó víz, akár szét is feszítheti a csöveket, így mikor az megolvad csöpögésre és szivárgásra lehet számítani. Ez akkor igazán veszélyes, ha nem vesszük észre időben, mivel az egész lakást eláraszthatja. Fontos tudni, hogy a fagyás veszély nem minden csövet fenyeget egyforma mértékben. A kockázat elsősorban attól függ, hogy a lakáson belül hol találhatók a vezetékek. Például a külső falakon lévők jóval nagyobb veszélynek vannak kitéve, mint a belső falakon lévők. Bővebb információk a futes-gazszereles.hu weboldalon találhatók.