Táplálékallergiák – Mit lehet tenni, ha Ön is szenved tőle?

A táplálékallergiák a dietetikusok legfontosabb szakterületei közt vannak. Ekkor a tünetmentességhez a kulcs valóban a megfelelő táplálkozásban rejlik.

Táplálékallergiák esetén speciális étrend szükséges, ahhoz, hogy a páciens tünetmentessé váljon és a különféle hiánybetegségektől se kelljen tartania. Maga a táplálékallergia egy kóros immunreakció, amit egy bizonyos táplálék vagy annak összetevője vált ki és minden alkalommal reprodukcióval kell számolni. A tünetek akár azonnal kialakulhatnak, de az is elképzelhető, hogy az étel elfogyasztása után pár órával vagy egy-két nap múltán jelentkeznek. A leginkább jellemző tünetek a hasmenés, ekcéma, hányás, viszkető kiütések. A diagnosztikai lehetőségek közt említhetjük a táplálkozási anamnézist, vagyis amikor a páciens táplálék-tüneti naplót vezet. Továbbá vannak különféle bőrpróbák, valamint olyan tesztek, amik az adott allergén ellen termelt molekulákat képesek kimutatni. A leggyakoribb anyagok, melyek táplálékallergiát okoznak a tojás, tehéntej, szója, földimogyoró, olajos magvak, tenger gyümölcsei, halak, húsok, de előfordulhat zöldségek és gyümölcsök, valamint némely fűszernövény esetén is.

A speciális étrend kialakítása folyamán nagyon fontos, hogy a hiánybetegségeket megelőzzük, éppen ezért a szakorvos nagy körültekintéssel alakítja ki a páciens számára az étrendet. A különféle táplálékallergiák megkeseríthetik az ember életét, azonban megfelelő étrend által nem kell szenvednie tőle. Ha Ön is táplálékallergia miatt szenved és szüksége van egy megfelelő speciális étrendre, akkor azt javasoljuk, hogy látogasson el a belvarosiorvosicentrum.hu weboldalra, ahol további hasznos információkat és elérhetőséget talál.