A duzzadószalag az egyik leghatékonyabb réskitöltő anyag

Bármilyen kivitelezésről is legyen szó, az építkezések során bizonyos kardinális jelentőséggel bíró kérdésekre mindig nagy hangsúlyt kell fektetni. Ilyen a tapasztalt munkaerő megléte, vagy épp az alapanyagok előzetes beszerzése, ám az egyik legnagyobb kihívást kétségkívül a nedvesség okozza. Legyen szó mélygarázsról, vagy épp komplett lakóházról, a talajvíz pusztító erejét sosem szabad alábecsülnünk.

Szerencsére duzzadószalag használatával jelentősen csökkenthető, sőt, meg is szüntethető a kockázat. A munkahézagok mentén jelentkező vízbetörés, illetve lassú szivárgás ellen ugyanis speciális kiegészítőre van szükség, tudniillik a legnagyobb dilemmát épp a rések hozzáférhetőségének hiánya okozza. A duzzadószalag anyaga nedvesség hatására a többszörösére dagad, emellett pedig tökéletesen kitölti a rendelkezésre álló helyet, azaz teljesen elzárja a víz útját. Késleltetett mechanikájának köszönhetően a hirtelen esőzés hatására nem lép életbe feleslegesen ez a funkciója, így biztosak lehetünk benne, miszerint csak szükség esetén aktivizálódik.

Emellett létezik olyan, speciális réteggel bevont duzzadószalag is, ami csak frissbetonnal érintkezve oldódik fel, így pontosan akkor lép működésbe, amikor annak eljön az ideje. A kiváló tulajdonságok mellett azonban az is elengedhetetlen, hogy az előírások és a gyártói ajánlások szerint történjen a duzzadószalag alkalmazása. Ennek első lépése, hogy minden esetben alaposan leellenőrizzük az adott darab állapotát és a csomagolás sértetlenségét. Ugyanis amennyiben a duzzadószalag idő előtt nedvességgel érintkezik, akkor telepítése teljes mértékben ellenjavallt. Ugyancsak ügyeljünk a rögzítésére is. Akár ragasztjuk, akár mechanikai leszorítással illesztjük a helyére, alaposan készítsük elő a felületet és hagyjunk helyet a térfogat-növekedésnek, ellenkező esetben a beton elrepedhet.