Ezért fontos a munkavédelmi felszerelés minősége

Az építőipari munkálatok során hathatós eredmény csak megfelelő szaktudás birtokában, illetve minőségi alapanyagok használatával érhető el. A nagyobb volumenű kivitelezések ugyanakkor fokozott kockázattal is járnak, hiszen akár magas-, vagy mélyépítésű ingatlanról is legyen szó, a magasban történő munkavégzés, a nehézgépek kezelése, illetve a felhasznált anyagok is növelik a balesetek rizikóját.

Éppen ezért az építőiparban kardinális jelentőségű a munkavédelmi felszerelés rendeltetésszerű használata és a kiegészítők minősége is. Érdemes szem előtt tartani, miszerint a Munkaügyi Minisztérium hatályos rendeletei alapján ezek megléte és állapotuk rendszeres ellenőrzése minden esetben a műszaki vezetés feladata. Ez azt jelenti, hogy munkáltatóként nekünk kell gondoskodni a munkavédelmi felszerelés beszerzéséről is, illetve annak felügyelete is ránk hárul, hogy az eszközöket a munkások az előírásoknak megfelelően alkalmazzák. Természetesen ilyenkor szem előtt kell tartani az ár-érték arányt is, ám mindig arra törekedjünk, hogy tartós és megbízható kiegészítőket vásároljunk.

Az alacsonyabb árkategóriában található munkavédelmi felszerelés bekerülési költsége ugyan lehet, hogy alacsonyabb, ám hosszú távon szinte biztosan jobban járunk egy minőségi darabbal. Tudniillik utóbbiak esetében biztosak lehetünk benne, hogy az adott munkavédelmi felszerelés megfelel a csatolt tanúsítványban leírtaknak, azaz képes ellátni feladatát és kellő védelmet nyújtani baj esetén is. Emellett az sem elhanyagolható, hogy a nívósabb modellek jóval strapabíróbbak. Mivel a munkavédelmi felszerelés jellemzően olyan kiegészítőt takar, amit időről időre újra felhasználnánk, egyáltalán nem mindegy, hogy egy adott darab mennyire időtálló. Ugyanis minél ritkábban kell avulás miatt cserélni, annál költséghatékonyabbnak tekinthető.