A gyorshajtás ellenszere

A sofőrök többsége vélhetően élete során legalább egyszer megszegte a sebességkorlátozásra vonatkozó szabályokat. Persze nem biztos, hogy ez tudatosan történt, könnyen előfordul, hogy a sofőr épp nem veszi észre a korlátozást jelző táblát. Sajnos azonban akadnak megrögzött gyorshajtók, akik mások és saját épségükre ügyet sem vetve száguldoznak az utakon.

Ide kattintva további érdekességek olvashatók a gyorshajtásról, az alkatreszek.hu oldalon. Egy újabb típusú autóval közlekedve, főleg, ha még az aszfalt is tökéletes és kátyúktól mentes, előfordulhat, hogy a járművezetőknek nem tűnik fel, milyen gyorsasággal szelik az utakat. A sebességkorlát átlépése azonban rendkívüli veszélyekkel járhat. Két település között biztosan akad állatok lakta szántóföld vagy erdősáv, s mivel vadháló nincs mindenhová telepítve, bármi kiugorhat az autó elé és gyors tempó mellett nem biztos, hogy időben történik a fékezés. Nem beszélve más járművek hirtelen mozgásáról, melyek azonnali és gyors reakciót kívánnak. Az útkezelők okkal teszik a különböző sebességet jelző számmal ellátott táblákat az adott helyekre, hisz az útszakasz azon a ponton valamiért ezt megköveteli.

A szabályokat be kell tartani! S elsősorban nem azért, mert túlkapás esetén büntetés jár, hanem a saját és mások testi épségének védelméért! A rendőrség igyekszik elkapni a gyorshajtókat, melyhez segítségül többnyire traffipaxot használnak. Az adatelemzések szerint a járművezetők betartják a sebességkorlátozást, ha olyan táblák mellett haladnak el, melyek mutatják, hogy milyen sebességgel halad a jármű. Sajnos azonban nem csak a hatóságnak vannak eszközei a gyorshajtók ellen, hanem fordítva is. Számos sofőr trükközik, hogy megtévessze a rendőröket. A legáltalánosabb és egyben leghatástalanabb módszer, a visszapillantóra akasztott CD, mely a gyorshajtók szerint megtéveszti a mérőeszközöket. Emellett már kaphatók különböző radarok is, melyek csipogással jelzik, ha ideje lassítani, azonban ezeknek nem mindegyik verziója legális. Ha valakit elkapnak gyorshajtásért, és még egy illegális kütyü is van nála, megnézheti magát! A rendőri intézkedéstől függetlenül összességében elmondható, hogy minden közlekedésben résztvevő számára az a legjobb és legbiztonságosabb megoldás, ha betartják a rájuk vonatkozó szabályokat!