A kémény és a kandalló tisztítása

Sokan fektetnek hangsúlyt a különféle dekorációs elemek portalanítására, az elektromos berendezések szervizeltetésére, karbantartására, hogy minél inkább meghosszabbítsák élettartamuk, minél esztétikusabb látványt nyújtsanak. A kémény és a kandalló tisztítása még ennél is lényegesebb pont, hiszen a lakók egészsége is ezen múlik.

A kémény és a kandalló tisztításának fontosságáról több információt itt találhat! Manapság elég gyakori, hogy másodlagos fűtési alternatívákat is alkalmaznak az emberek. Ilyen például a kandalló, melyet általában fával fűtenek. A gáz után a fa a második legkedveltebb fűtési alternatíva. Népszerűsége leginkább abban rejlik, hogy igazán hangulatos vele fűteni, ráadásul kandallóban, kályhában és kazánban is lehet vele fűteni. Mindezektől függetlenül viszont érdemes tisztában lenni vele, hogy a tűzvédelmet nagyon komolyan kell venni. A kandalló tisztítását, akár mi magunk is elvégezhetjük, arra azonban ügyelni kell, hogy alapos munkát végezzünk. Fontos, hogy a tűztér alaposan ki legyen takarítva, emellett a rostélyt is meg kell tisztítani. Ha a hamut szeretnénk eltakarítani, azt kizárólag fém eszközzel végezzük, továbbá ne faládába vagy vödörbe helyezzük, mert a hamuban még több nap elteltével is lehet izzó parázs.

A kandalló kitakarításához nincs szükség szakemberre, azonban ez nem mondható el a kéményről. A kémény kitakarítását kizárólag kéményseprő végezheti. A kéményben kerül elvezetésre az égéstermék, azonban, ha az nincs kellőképp eltakarítva, akkor ez visszaáramlik és a lakás légterébe kerülhet. Talán mondanunk sem kell, milyen veszélyei vannak a szén-monoxid mérgezésnek. Bármennyire is óvatosan jár el és végzi el a fentebb említetteket, az óvatosság sosem árt, így érdemes beszerezni egy szén-monoxid érzékelőt!