Fertőző betegségek kezelése és megelőzése

Ha fertőző betegségekről van szó, akkor az infektológiára kell fordulni. A fertőzés akár az egész szervezetet is érintheti, ezért diagnosztizálása egyáltalán nem egyszerű feladat, ehhez több orvosi szakterületnek is össze kell dolgoznia.

Fertőző betegségek kezelése és megelőzése ma már jóval egyszerűbb és hatékonyabb, mint pár évtizede. A fertőző betegségek általában a legkülönfélébb tünetekkel járnak, azonban vannak bizonyos jellemzők, amik a legtöbb fertőző betegség velejárói. Ilyenek a különféle kiütések, a láz, hányinger, hasmenés, nyirokcsomó-gyulladás és a légúti tünetek. Ezek a tünetek más betegségekre is utalhatnak, így joggal merül fel a kérdés, hogy mégis mikor kell az infektológiára menni? Ha már több hete lázzal küzd és sehogy sem tudja lejjebb vinni a testhőmérsékletét, valamint az orvosi vizsgálatok sem adnak magyarázatot a tünetekre, akkor érdemes infektológus szakorvoshoz fordulni. Ez fokozottan igaz abban az esetben, ha a tünetek megjelenése előtt trópusi utazáson vett részt.

A fertőző betegségeket ma már kiválóan lehet kezelni gyógyszerekkel, ehhez azonban előszőr a kórelőzményt kell felvenni, majd alapos fizikai vizsgálat és rutin laborvizsgálatok után fel kell állítani a diagnózist. Fontos, hogy ha fertőző betegségre gyanakszik, akkor mielőbb orvoshoz forduljon, így ugyanis kisebb eséllyel fogja megfertőzni környezetét. Ugyanakkor nem csak akkor érdemes ellátogatni az infektológiára, ha már megtörtént a baj, hanem megelőzés céljából is, különösen, ha trópusi útra készülődik! Számtalan olyan fertőzés van, amit külföldi tartózkodás során elkaphat az ember. Bővebb információkért és elérhetőségért látogasson el a belvarosiorvosicentrum.hu weboldalra!