A melegítő rendszerek helyes karbantartása

A kazán karban tartása nagyon fontos, ezáltal annak élettartama és teljesítménye is nőhet, ráadásul így hosszabb ideig tudja használni. Az éveken át tartó téli fűtés nagy mértékben megterheli a kazánrendszert, valamint annak tartozékait és a csöveket. A hatékonyság fenntartására és a teljesítmény maximalizálására van néhány igazán hatékony módszer.

A kazán karbantartása kapcsán itt érhet el bővebb információkat! Nagyon fontosnak tartjuk kiemelni, hogy a kazán karbantartását szakembernek kell elvégeznie, lehetőleg a fűtés szezonon kívül, mivel ekkor nem jelent problémát, hogy a kazánt hosszabb-rövidebb időre le kell állítani, esetleg rosszabb esetben a toldozott-foltozott, állandóan meghibásodó kazánt ki kell cserélni. Hozzá nem értőknek semmiképp sem ajánljuk, hogy nekiessenek a kazánnak, akár javítás, akár karbantartás címén. Jobb ezeket szakemberre bízni. A karbantartás első lépése, azt ellenőrizni, hogy nem áll fenn szivárgás. Ezt bárki könnyedén elvégezheti, hiszen itt a radiátorok ellenőrzéséről van szó. A melegvíz rendszer levegője csökkenti a kapott hőt és a kazánt erősebb munkára kényszeríti, így az több tüzelőanyagot fogyaszt, mely a fűtési számlán is meglátszik.

Minden fűtési szezon elején érdemes ellenőrizni a radiátorokat és szükség esetén légteleníteni. A folyamat egyszerű, meg kell nyitni a radiátor légtelenítőjét és kiengedni a levegőt. Arra is ügyelni kell, hogy a radiátor alján legyen egy vödör, amibe bele tud folyni a víz, mely a levegő távozása után jön ki a radiátorból. A füstgáznyílások ellenőrzése is fontos, ugyanis itt távoznak az égés melléktermékei. Ha a füstgáznyílások elzáródnak, akkor az olyan veszélyes gázok, mint a szén-monoxid, bejuthatnak az otthonába, veszélyt jelentve a családra, így fontos az elővigyázatosság!