Csak szervizkönyvvel rendelkező használtautót érdemes venni?

Végre kiválasztásra került az álomautó egy használt autókereskedésben, aztán hirtelen felmerül a kérdés, vajon hogyan bánt vele az előző tulajdonos. Ezen adatok kiderítésére vajon elegendő a szervizkönyv lapozgatása?

További információ ide kattintva érhető el, az alkatreszek.hu oldalon. Autóvásárláskor minden tulajdonos kap egy szervizkönyvnek nevezett kis füzetet a vásárolt jármű mellé. Ez az eszköz arra hivatott, hogy az autón végbemenő összes javítást, cserét, vagy bármit vissza lehessen követni. Mivel egy új gépjármű vásárlásakor több éves garanciát vállalnak a gyártó cégek, így illő legalább a garancia ideje alatt a márkaszervizben végeztetni az autóval kapcsolatos szerelési munkálatokat. Ilyen esetekben több, mint valószínű, hogy a szervizkönyv rendezetten kerül a tulajdonos kezébe. Ám, ha a szerelést nem a márkaszerviz, hanem esetleg a szomszéd végzi, már kevesebb az esélye, hogy egy átlátható, tisztességes szervizkönyvvel a kesztyűtartóban térünk haza.

A legokosabb megoldás, ha a vásárlás előtt bevonásra kerül egy független szerelő, aki az autó állapotát felmérve megállapítja, hogy a szervizkönyvben olvasható információknak van-e valami valóságalapjuk. Sajnos olyan eset is előfordul, hogy nincs meg a szervizkönyv. Ilyenkor szintén jó megoldás egy kívülálló szakember felkeresése, de az is elképzelhető opció, hogy a márkaszerviztől kérünk segítséget. Ők azonban a személyi jogok miatt csak meghatalmazással bocsátják ki a rendelkezésre álló információkat. Mindent összevetve, semmi sem garantálja, hogy egy hibátlan szervizkönyvvel ellátott autó hosszú távon jól fut, mert lehet, hogy a benne lévő adatok hamisak. Azonban egyáltalán nem biztos, hogy például egy hiányos vagy akár elvesztett szervizkönyv esetén el kell állni a vételtől! Mindenképpen egy harmadik fél bevonásával történjen az autó átvizsgálása, s csak a jó visszajelzések után kötessen meg az üzlet! A 2021-ben az ország boltja díjat elnyerő alkatreszek.hu weboldalon rengeteg hasznos tipp olvasható még az autókkal kapcsolatban. Keressenek rá!