Építési területeken elengedhetetlen a védőprofil kihelyezése

Bármilyen ágazatról is legyen szó, a legfontosabb cél a biztonságos munkakörnyezet megteremtése és a lehetséges balesetek előfordulási esélyének minimalizálása. Egyes területeken ez nem jelent túl nagy kihívást, míg más szakmákban – mint amilyen például az építőipar is -, olykor komoly dilemmákat okozhat. Bizonyos munkavédelmi felszerelések aktív használatával azonban a kockázat minimalizálható.

Kiváló példa erre a betonacélvégek takarására rendszeresített védőprofil is. A technológia nem új keletű, hiszen már jó néhány évtizede alkalmaznak betonacélt a fő tartóegységek és az alapzat megerősítésére. A kiálló rudazat azonban nem csupán hihetetlenül masszív, de meglehetősen hegyes is, ez pedig nagy rizikófaktort jelent. Egy kisebb balesetből is könnyedén válhat végzetes tragédia, ha pedig azt nézzük, miszerint a védőprofil felhelyezésével ez könnyedén elkerülhető, úgy rögtön láthatjuk, miért is annyira fontos ezek alkalmazása. Felépítéséből adódóan ez a kiegészítő akár egyetlen mozdulattal is felhelyezhető, illetve levehető, mindamellett hihetetlenül strapabíró is egyben.

Ehhez persze elengedhetetlen, hogy kizárólag megbízható helyről történjen a beszerzés és a lehető legjobb minőségű védőprofil kerüljön telepítésre. Elsőre talán nem is gondolnánk, ám költséghatékonyság szempontjából is ez a legoptimálisabb döntés. Minél strapabíróbb ugyanis a védőprofil, azt annál többször lehet újra felhasználni, így sokkal később kell lecserélni. Emellett az is döntő befolyással bír, miszerint csak az ismert gyártók modelljei rendelkeznek azokkal a tanúsítványokkal, amelyek szavatolják, hogy probléma esetén a védőprofil biztosan kellő védelmet nyújt majd. Munkáltatóként és dolgozóként is fektessünk tehát kiemelt hangsúlyt a munkavédelmi felszerelések előírás szerinti használatára, hiszen az odafigyelés akár életet is menthet.