Érdemes-e szüneteltetni a fűtést?

Sokakban merül fel a kérdés, hogy vajon szükség van-e a melegítés bizonyos időközönkénti szüneteltetésére. Erre a kérdésre lentebb keressük a választ.

A fűtés szüneteltetésről itt olvashat bővebben. Egyre gyakoribb, hogy a téli fűtési szezon elmúltával sokan kikapcsolják a távszolgáltatásokat és helyette külön rendszert működtet. Ma számos lakásban úgy orvosolják a melegítés problematikáját, hogy kombinált rendszereket alkalmaznak. Ennek módja, hogy több különböző kazánt helyeznek üzembe, vagy egyet, amely váltott üzemben is tud dolgozni. Ma nagyon sok helyen a forró vizet azoknak a kazánoknak a segítésévével nyerik, melyek a szoba melegét is biztosítják. Abban az esetben, ha erről a szolgáltatásról bizonyos időközönként leköszönünk, akkor az egyet jelent azzal is, hogy a meleg víznek is búcsút kell intenünk. Szerencsére ma már a kazánokat nem csak a lakás felmelegítésére használják ez pedig azt jelenti, hogy a kombinált kazánok egyre inkább tért hódítanak a piacon. Az eladási arányok azt mutatják, hogy kb. 80%-uk ilyen teljesítménnyel rendelkezik.

A másik megoldás, amit nagyon sokan alkalmaznak, hogy arra az időre szüntetik meg a különféle rendszerek működtetését, amikor nem tartózkodnak a lakásban. Nagyon sokan választják ezt a módszert. Viszont, nem biztos, hogy energiatakarékosabban járunk el, mivel, ha megérkezünk és felkapcsoljuk a rendszert, illetve egyszerre lesz szükségünk meleg vízre és meleg lakásra, akkor ugyan úgy megfogja húzni a teljesítményt. Ha bizonytalan azt illetően, hogy mi lenne a megoldás, akkor érdemes konzultálni egy szakértővel, aki értékes tanácsokkal tudja ellátni és segíthet egy energiatakarékos módszer alkalmazásában is. Bővebb információkért kattintson a futes-gazszereles.hu weboldalon.