Baba táplálkozás

Ezért kell nagyon odafigyelni a babák táplálkozására

Elképesztő szám, de a hat hónapos babák esetében tízből egynél, az egy éveseknél pedig még ennél is nagyobb arányban fordul elő túlsúly. Sajnos még mindig előfordul, hogy a felnőttek elbagatellizálják ezt, hisz sokszor elintézik annyival, hogy egy kicsi így aranyos, kell rá a babaháj, jól állnak neki a hurkák.

Valójában azonban rendszerint annyi történik, hogy csecsemőkorban – amennyiben anyatej hiányában tápszert kap a gyermek – túletetik, azaz az előírt adagnál jóval többet adnak rendszeresen, majd amikor a gyerkőc eléri az egy éves kort, akkor a hozzátáplálás megkezdésével csak rontanak a helyzeten.  Ez a mérföldkő ugyanis óriási hatással van a későbbi egészségre, emiatt aztán kardinális kérdés, hogy a szülők miként viszonyulnak a szilárd táplálékok bevezetéséhez. Rengetegen esnek sajnos abba a hibába, hogy a babát ilyenkor már kisméretű felnőttként kezelik, és amennyire nem szerencsés ez a nevelés szempontjából sem, úgy az étkezésnél is hatalmas galibákat lehet vele okozni. Hogy ez miért is rendkívül rossz ötlet, annak összetett okai vannak. Egyfelől a kisgyerekeknek egészen más tápanyag összetételre van szüksége, így aztán ha felnőtteknek való ételekkel etetjük, akkor szinte garantált, hogy hiányt fognak szenvedni – akár több mindenben is -. Másrészt a piciknek még teljesen eltérők az ízekkel szemben támasztott követelményeik. Nekik még bőven elég a friss zöldség, vagy a hús zamata, és egyáltalán nem vágynak különösebben sós, vagy édes ételekre. Ám ha ilyenekkel kezdjük el etetni őket, akkor ehhez is szoknak hozzá, és így rövidtávon elérjük, hogy a természetesebb – azaz sótlan, cukrozatlan – ételeket elutasítsák.

Noha vitathatatlan, hogy a túlzott só bevitel is komoly kockázatot jelent, az igazán nagy problémát a cukor jelenti. A legtöbben ugyanis egyáltalán nincsenek tisztában azzal, hogy egy két-három éves gyermek mennyire keveset fogyaszthatna napi szinten. Az ajánlott mennyiség alig több mint tíz gramm, ennél pedig a három év alattiak jelentős része jóval többet visz be a szervezetébe, no persze önhibáján kívül, hisz a kisgyerek azt eszi, ami kap. Így aztán hatalmas a felelősségünk nekünk, szülőknek, hogy a megfelelő módon tápláljuk gyermekünket, kimondottan neki való ételekkel, többnyire külön elkészítve azokat. Ha ugyanis már ebben a korban hagyjuk, hogy elhízzon a baba, akkor jó eséllyel felnőttként is túlsúlyos lesz, ami nagyban megemeli jó néhány betegség kialakulásának a kockázatát. Ezek közé tartozik a 2-es típusú diabétesz, illetve a különféle szív- és érrendszeri problémák is.