Férfimeddőség, többé nem tabu!

Amikor egy pár sokáig próbálkozik és mégsem következik be a gyermekáldás, az hosszú távon komoly károkat okozhat a párkapcsolatban. Éppen ezért érdemes orvos segítségét kérni, aki segíthet kideríteni, hogy a páros egyik tagja meddő -e.

A férfimeddőség hátterében számos ok állhat, jó hír az, hogy ezek többsége kezelhető, valamint a nemzőképesség javítható. Alapos orvosi vizsgálat után megállapítható, hogy a férfi nemzőképes – e. Abban az esetben, ha nem, akkor megvizsgálják az okokat. Csak ezek után lesz egyértelmű, hogy a nemzőképesség helyreállítható – e, valamint az ehhez szükséges módszer is csak ezután lesz egyértelmű. A vizsgálat során, az is kiderül, hogy mesterséges megtermékenyítő eljárások alkalmazása szóba jöhet – e. Ha felmerül a gyanú, jobb nem halogatni a problémát, ugyanis hosszútávon komolyan kihat a párkapcsolatra a bizonytalanság. A vizsgálat során bővebb képet kaphat állapotáról, elmúlik a bizonytalanság, hogy vajon Önnel van – e a probléma és milyen lehetőségei vannak.

A férfimeddőség a spermiumok vizsgálatával történik, alapvetően két lépcsős folyamat. Először is mintaadásra kap a páciens időpontot, ennek alapján fog elkészülni az ondó vizsgálat. A mintaadásról tudni kell még, hogy az előtte lévő 5 napban önmegtartóztatást kell gyakorolni. A mintát kizárólag maszturbáció útján lehet leadni. Az óvszer és egyéb úton történő leadás megzavarhatja a minta kiértékelését. Tudni kell, hogy a gyógyszerszedés, nem befolyásolja a mintaadást. A minta kiértékelését követően történik a konzultáció az orvossal, aki további vizsgálatokat javasolhat és átbeszéli Önnel a lehetséges kezelési fajtákat. Az időtényező fontos szerepet játszik a problémák megoldásában, így, ha panasza van, ne halogassa az orvos felkeresését!