Fontos, hogy a kutya biléta színe eltérjen az állat szőrének árnyalatától

Az állattartás a házi kedvencek vonatkozásában is hatalmas felelősség, hiszen nem csak a megfelelő neveltetés, de jó minőségű élelem és állatorvosi ellátás biztosítása is a gazdik feladata. Ez azonban még nem minden, hiszen négylábú barátaink időnként hajlamosak elkóborolni, ilyenkor pedig nagyon nem mindegy hogyan reagálunk, miképp az is kardinális, milyen megelőző lépéseket tettünk.

Vész esetén ugyanis egy kutya biléta megléte döntő befolyással bírhat. Tudniillik meglehet, hogy az állat az otthoni környezetben rendkívül nyugodt és barátságos az idegenekkel, ám egyáltalán nem biztos, hogy ez az utcán is így lesz, főleg több óra, vagy esetleg 1-2 nap elteltével. Ez pedig azt is jelentheti, hogy járókelők csak megközelíteni tudják majd, de befogni nem. Míg azonban a kutya biléta akár jelentősebb távolságból is leolvasható, addig a – ma már kötelező – mikrochip adataihoz korántsem ilyen egyszerű hozzáférni. Tekintettel arra, hogy a biztonsági megoldások közül messze az előbbi jár a legkisebb kiadással, ráadásul karbantartásigénye sincs, kötelező alkalmazása nem is lehet kérdéses.

Egyáltalán nem mindegy azonban, melyik kutya biléta mellett tesszük le végül a voksunkat. Természetesen eltérően kell gondolkoznunk egy pincsi, illetve egy németjuhász esetében, de a legfontosabb tényezők, amikre mindig ügyelnünk kell, azok minden fajta kapcsán ugyanazok. A legnagyobb hangsúlyt arra kell fektetnünk, hogy a kutya biléta már messziről észrevehető legyen. Ennek a legegyszerűbb módja, ha úgy választjuk meg a tábla árnyalatát, hogy az a lehető leginkább eltér a szőrzet és persze a nyakörv színétől. Így eljárva mindent megtettünk annak érdekében, hogy a megtaláló könnyedén hozzáférjen a kutya biléta felületén lévő adatokhoz. Utóbbi tekintetében szorítkozzunk a legfontosabb információkra és feltétlenül emeljük ki azt a telefonszámot, amin folyamatosan elérhetők vagyunk.