Milyen esetekben jár a csereautó?

Ha véletlen félként szenvedünk balesetet, akkor számíthatunk arra, hogy a másik sofőr biztosítója megtéríti a keletkezett kár anyagi vonzatait. Viszont, ha hetekig mellőzni kell a gépjárművet, amíg az szervizben van, az rendkívül kellemetlen. Ekkor joggal merül fel a kérdés, hogy mikor van lehetőség csereautó kérésre?

A csereautó kapcsán itt érhet el bővebb információkat! Egy komolyabb baleset olyan károkkal járhat együtt, melyeket lehetetlen egyetlen délután alatt helyre hozni. nem kizárt, hogy olyan komplex feladatról van szó, melynek keretein belül ki kell cserélni a sérült alkatrészeket, rendbe kell tenni a karosszériát, illetve újra kell fújni a fényezést is. Csak a felsorolt műveletekhez is három szakemberre van szükség. Ha az új alkatrész rendelése napokat vesz igénybe, akkor még hosszabbra nyúlik a folyamat. Lényeg, hogy a tulajdonos hosszú időre marad autó nélkül. Ha hosszú időre kell mellőzni az autót és a tömegközlekedés sem jöhet szóba, mint alternatíva, akkor a biztosító segíthet ez esetben a kártérítésben és megtéríti az autóbérlés árát is.

Viszont ez esetben csak olyan autót lehet vezetni, mely megegyezik a saját autó paramétereivel. Ha eddig egy kisebb Suzukit vezetett, akkor arra a pár hétre nem lehet lecserélni egy BMW-re. Azzal is célszerű tisztában lenni, hogy a biztosító csak optimális javítási idő erejéig hajlandó állni a felmerülő anyagiakat. Minden javításnak megvan a körülbelüli ideje. Erről a szerviztől egy igazolást kell kérni, melynek alapján a biztosító térít. Ez azt is jelenti, hogy hiába kell heteket várni egy-egy alkatrészre vagy szakember munkájára, a biztosító hosszú ideig nem téríti a kiadásokat. Persze, meg lehet próbálni egyezkedni a biztosítóval, azonban ez egyáltalán nem könnyű feladat.