Hány darabot takar pontosan egy fékbetét szett?

Az autó esetében nem csupán az a fontos, hogy megfelelő legyen a teljesítménye vagy, hogy keveset fogyasszon, hanem az is hogy akkor és ott álljon meg, ahol mi szeretnénk. Ennek érdekében gondoskodnunk kell az autó fékrendszerének karbantartásáról. Ha ezt elmulasztjuk, akkor annak akár helyzet is lehet a vége, így jobb az elővigyázatosság.

A fékbetét szett kapcsán itt tájékozódhat bővebben! A fékbetét feladata, hogy súrlódás által a kerékkel együtt forgó tárcsát lefékezze, így lelassítva, majd megállítva az autót. A fékbetét az autóban kiemelt biztonságtechnikai alkatrésznek számít, éppen ezért folyamatos ellenőrzése elengedhetetlen. A nem megfelelő minőségű vagy kopott fékbetéttel veszélyes a forgalomban közlekedni, tehát nagy valószínűséggel a műszaki engedélyezési vizsgán meg fog bukni. A folyamatos és fokozott terhelés következtében a fékbetét idővel biztosan elhasználódik. Az, hogy pontosan mikor, az az alkatrész minőségétől, a futott kilométerektől és a vezetési stílustól függ. A gyártó előzetesen megadja a csereperiódust, amely típustól függően, negyven- és hetvenezer kilométer körül van. Természetesen az is elképzelhető, hogy ennél tovább is bírja ez az alkatrész, de az is lehet, hogy ennél korábban tönkre megy.

Ha egyértelműen eljött a fékbetét cseréjének ideje, akkor első lépésként be kell szerezni egy új alkatrészt. A vásárlás során két dologra kell odafigyelni. Először is, hogy pontosan olyan típust találjon, amely tökéletesen passzol az autó típusához, a másik fontos dolog pedig az, hogy a cserét szettben kell elvégezni. Ez azért fontos, mert nem egyenletes módon történik a fékbetétek kopása az oldalakon, ezért fékezés során instabillá válhat az autó, főleg akkor, ha nagy különbség van az alkatrészek elhasználódásában.