Hogyan lehet használni a légkondicionálót télen?

A légkondicionálót sokan kizárólag nyáron a nagy melegben használják a lakás lehűtésére. Ugyanakkor télen sem szabad megfeledkezni róla, hiszen ekkor is hasznát lehet venni. Ha szeretne némi pénzt megtakarítani, sőt a háztartási rendetlenséget is csökkentené, akkor a légkondicionálót érdemes télen is használni!

A légkondicionáló téli használatáról ezen a linken olvashat többet! A légkondicionálót a többség a helyiség hűtésére használja, ugyanakkor fűtésre is kiválóan alkalmas. Ennek megértésére, először is tisztázni kell, hogy a hőszivattyú kifejezés gyakorlatilag minden olyan eszközre vonatkozik, amely a hő egyik helyről a másikra való mozgatását hivatott szolgálni. A hőszivattyúknak számos különféle típusa létezik. Tehát nem csak a klasszikus hőszivattyú nevezhető hőszivattyúnak, hanem ilyen értelemben a légkondicionáló készülékek, sőt a hűtőszekrények és a fagyasztók is, mivel ezek lényege, hogy a hő máshová mozgatásával hűtenek. A professzionális HVAC nyelvhasználatban a hőszivattyú kifejezetten egyetlen eszközt jelöl, mely egyidőben ugyanarra a helyre hűtést és fűtést is biztosít.

Ha praktikus értelembe véve nézzük a hőszivattyút, akkor gyakorlatilag pontosan úgy működik, mint minden légkondicionáló. Csak meg lehet változtatni a ciklust, ami azt jelenti, hogy a hideg levegő kimegy, míg a meleg levegő a helyiségben marad. A hordozható légkondicionáló és a központi AC esetében a mechanika gyakorlatilag ugyanaz. Egy kémiai hűtőközeg a rendszer egyik részéből hőenergiát szállít a másikba, majd felszabadítja azt. Mindössze egyetlen alkatrész, a tolatószelep hozzáadása elegendő, hogy a hőszivattyún keresztüli hőenergia áramlás megforduljon. Fűtési üzemmódba állítva megfordul a tolatószelep és a rendszeren át megváltozik a hűtőközeg áramlása.