HPV fertőzés – Milyen bőrtünetei vannak?

A HIV fertőzés bizonyos bőrproblémák előjönnek, melyek leginkább vírusos és gombás fertőzések, bőrdaganatok, valamint különféle papulosus kiütések. A bőrbetegségek gyakorisága a CD4+ lymphocyták abszolút számának csökkenésével, vagyis az immungyengeség kialakulásával párhuzamosan emelkedik.

HPV fertőzés esetén bizonyos bőrbetegségek jóval gyakoribbak, mint azoknál, akik nem fertőződtek meg HIV fertőzéssel. Ezek a bőrbetegségek akár a HIV fertőzés korai felismerését is lehetővé teszik, ezért nem érdemes félvállról venni őket. A nyálkahártyán, valamint a bőrön jelentkező tünetek diagnosztikusan ismeretlen HIV státusz esetén és prognosztikus értékűek ismert fertőzöttség esetén. Ilyen bőrbetegség például az övsömör, amely HIV fertőzöttek esetében jelmező, bevérzésre, szóródásra, súlyos nekrózisra és szövődményre való hajlamot mutatnak a betegek. A különféle gombás fertőzések is jellemzők HIV fertőzöttek esetén. A betegség sokszor úgy mondd dacol a kezeléssel. Ez meglehetősen gyakori a HIV fertőzöttek esetében.

A Herpes simplex is meglehetősen gyakori a HIV fertőzöttek körében, a tünetek általában hosszú időn keresztül fennállnak. A bőr elhalásával gyakran jelentkeznek kiterjedt, fájdalmas sebek és fekélyek, valamint a láz is gyakori tünet. Leginkább a nemiszerveken, a száj körül és a homoszexuális páciensek esetében a végbélnyílás körül jelennek meg a tünetek. Utóbbi esetében a nyíláson belüli nyálkahártya érintettség sem, tehát a fájdalmas székelés. Az esetek körülbelül fele már-már elviselhetetlen viszketéssel jár. Ha a fenti tüneteket tapasztalja magán, akkor érdemes mielőbb orvoshoz fordulni. Bővebb információkért látogasson el a belvarosiorvosicentrum.hu weboldalra!