Gyertya hiba az autóban – Mi mire utal?

A gyújtó gyertya felel azért, hogy a benzinnel működő benzinnel működő autók motorjának indításakor a motorban összesűrített benzingőzt megfelelő ütemben begyújtja. Viszont a gyújtó gyertya is meghibásodhat, ennek pedig konkrét jelei is vannak, amiből következtetni lehet a probléma okára.

Gyertya hiba meghibásodása esetén több oka is lehet a problémának. Szerencsére könnyedén ki lehet következtetni a probléma okát, már persze, ha képes olvasni a jelekben. Például, ha azt tapasztalja, hogy vékony, fekete olaj réteg fedi a szigetelőcsúcsot, gyertyaházat és elektródákat, akkor elég valószínű, hogy túl sok olaj van az égéstérben, aminek oka, hogy a motorolaj túl van töltve. Ekkor a helyes üzemanyag-olaj arányt kell beállítani, ezenkívül, ha biztosra akar menni, akkor nem árt ellenőrizni a motort sem. Ijesztő lehet, ha azt veszi észre, hogy darabok törnek le a szigetelőcsúcsból. Ez egyértelmű jele a szigetelőcsúcs törésnek. Ennek oka általában a szakszerűtlen kezelés miatti mechanikai sérülés. Szigetelőcsúcstörés esetén nem segíthet más, mint a gyertya cseréje.

Ha közelebbről megvizsgálja a gyújtó gyertyát és finom fekete koromréteget fedez fel rajta, sőt ez fedi a gyertyaházat és az elektródákat is, akkor nagy valószínűséggel rosszul beállított keverékarány állhat a háttérben, így a megoldást az jelenti, hogy ezen változtat és ellenőrizi a légszűrőt. A karfiolos elektródák, valamint a gyertyaidegen anyagok kicsapódása arra utal, hogy az elektródák megolvadtak, aminek túlhevülés vagy például korai gyújtás miatti izzás lehet az oka, ebben az esetben ellenőrizni kell a motort és a gyújtást. Ha pedig új gyújtó gyertyára van szüksége, akkor érdemes ellátogatni az alkatreszek.hu webáruházba!