Túrázás gyerekkel

Kirándulás a gyerekkel? Így indulj neki!

Egy kisgyermek életének minden szakasza tele van meglepetéssel és gyönyörű pillanatokkal. A csecsemő és a babakor az őszinte ártatlanság időszaka, aztán hipp-hopp azon vesszük észre magunkat, hogy a totyogóból óvodás lett, az ovisból pedig egyszer csak kisiskolás. Ám ezek az évek a kicsik számára a világ felfedezéséről és a tapasztalatszerzésről szólnak, ebben a kalandban pedig a szülő a legfőbb társ.

Az urbanizáció és a digitalizáció hatására sajnos rendkívül elkényelmesedtünk és ez bizony a nevelési módszerekben – vagy ha úgy tetszik: megoldásokban – is megmutatkozik. Szülőként hamar ráeszmélünk, hogy egy televízióban sugárzott mesével, vagy valamilyen kütyüvel – legyen az egy tablet, vagy egy mobiltelefon – bármikor le tudjuk foglalni a gyerkőcöt, akár hosszú órákra is. Nem csupán arról van szó, hogy az így felszabadult időnkben végre el tudjuk végezni azokat a feladatainkat, amelyek addig szinte lehetetlen vállalkozásnak tűntek, de ez a megoldás olyan egyszerű és könnyű, hogy akarva-akaratlanul is egyre többször vesszük igénybe. Nyilvánvalóan nem történik tragédia, ha egyszer-egyszer megnéz egy mesét a gyerek, ám ha napi több órát tölt a képernyő előtt, az bizony hosszú távon nem egészséges, hisz visszavetheti a fejlődésben és a kreatív gondolkodásban. Így tehát legyen bármilyen megerőltető is – mert kár is lenne tagadni, hogy sokszor bizony az -, elengedhetetlen, hogy olyan programokat találjunk ki, amelyek a kicsik érzelmi és fizikai fejlődése szempontjából előnyösek.

Erre pedig az egyik legkiválóbb a természet felfedezése. A gyerekkel való kirándulás persze közel sem olyan zökkenőmentes, mint felnőtt társasággal, ám kárpótolnak a csillogó szemek és a mindenre kíváncsi tekintet. Ugyanakkor egy-egy ilyen kalandra azért nem árt felkészülni – főleg, ha esetleg nagyobb távban gondolkodunk -, és nem csak az útitervet érdemes nagyon alaposan kigondolni, hanem azt is, hogy mit kell magunkkal vinni a természetjáráshoz. Érdemes úgy gondolkodni, hogy csak olyan messzire menjünk, ahonnan könnyedén haza tudunk jönni. Bármikor történhet ugyanis egy kisebb baleset, rovarcsípés, ami azonnal keresztülhúzza a további terveket, ilyenkor pedig mindenki jobban jár, ha pár perc alatt elérünk az autóig, onnan pedig haza. Ha minden a tervek szerint alakul, akkor is úgy készüljünk, hogy legyen nálunk megfelelő mennyiségű – és hőmérsékletű – étel, ital, no és persze arra is gondoljunk, hogy a gyerek bármikor elfáradhat, onnan pedig nekünk kell majd cipelni. Nem árt az sem, ha van nálunk pár kisebb doboz, illetve zacskó, amibe tud gyűjtögetni a gyerkőc, hisz biztosan talál kincseket. Bölcsen válasszunk ruházatot is, és persze legyen nálunk váltás mindenből.  Végül, de nem utolsósorban készítsünk össze egy kis táskában minden olyan gyógyszert, amire hirtelen szükség lehet, és ezt minden ilyen kaland során tartsuk magunknál.