Meddig lehet használni a használt téligumit és mikor jön el biztosan a csere ideje?

Mielőtt még beköszöntenek a hideg hónapok, érdemes időben sort keríteni az autó felkészítésére, hogy ne érjen minket váratlanul a zord, hideg időjárás. A téli időszak egyik legfontosabb tennivalója az autó szempontjából a gumi csere. Ugyanakkor felmerülhet a kérdés, hogy mire kell odafigyelni, ha a használt téli abroncsokat új autóra szeretnénk feltenni.

A használt téligumi kapcsán erre a linkre kattintva érhet el bővebb információkat! Az időjárást nehéz kiszámítani, ráadásul az sem segít, hogy gyakran az előrejelzések is tévednek. Könnyen lehet, hogy pár hűvösebb napot követően újabb felmelegedés következik. Éppen ezért sokan nem kapkodják el a gumicserét. Ugyanakkor nem érdemes sokáig halogatni, hiszen könnyen lehet, hogy egyik pillanatról a másikra leesik az első hó és hirtelen mindenkinek sürgős lesz a gumicsere, vagyis könnyen lehet, hogy napok vagy hetek múlva tudnak csak időpontot adni a szervizben. A szakemberek egyöntetűen úgy nyilatkoznak, hogy a gumicserére akkor kell sort keríteni, amikor a napi átlaghőmérséklet tartósan 7 Celsius fok alá csökken.

A téli gumi felszereltetése előtt mindenképp ellenőrizni kell, hogy a gumiabroncs megfelelő állapotban van-e, ugyanis könnyen előfordulhat, hogy a nem megfelelő tárolás következtében roncsolódott a gumi vagy különféle repedések, sérülések jelennek meg rajta. Az is fontos információ, hogy hat-hét év alatt még a legjobban védett gumi is elöregedik, így azokat már nem szabad felszerelni az autóra. Mielőtt gumicserére kerülne sor, alaposan át kell nézni az abroncsokat, hogy kiderüljön milyen állapotban vannak, van-e rajtuk szakadás vagy kitüremkedés. A cserét akár mi magunk is felszerelhetjük, ha kellőképp körültekintőek vagyunk, azonban, ha bizonytalanok vagyunk, akkor jobb szakemberre bízni a munkát.