Mire tudjuk használni a tempomatot és mire nem?

A tempomat a legtöbb mai gépjármű esetében széria tartozéknak számít. Ez egy olyan okos berendezés, amelynek segítségével beállíthatjuk a kívánt sebességet és akár órákon keresztül tarthatjuk ezt a sebességet, anélkül, hogy nyomnunk kellene a pedálokat. Vagyis kényelmesen magunk alá tudjuk húzni a lábunkat, így komfortosabban tehetünk meg akár hosszabb utakat is.

A tempomat kapcsán ezen a linken érhetők el bővebb információk! Ha 130 km/h-val szeretnénk haladni, akkor a tempomat segítségével ezt könnyen megtehetjük. A tempomat gondoskodik arról, hogy a sebesség se fel, se le ne ingadozzon. Elsősorban az egyhangú, autópályán való haladást könnyíti meg nagy mértékben, hiszen nem kell a pedálon tartanunk a lábunkat. Habár sokak számára az unalmas autópályás szakasz így még unalmasabb lesz. Habár kényelmi szempontból nagyon sokat számít, hogy nem kell feleslegesen hosszú órákon keresztül fenntartani az izomtónust, hanem lazán magunk alá húzhatjuk, ellazíthatjuk.

Az autópályán nagy hasznát vehetjük a tempomatnak, azonban városi forgalomban semmi értelme nincs a sebesség automatikus tartásának, hiszen folyamatos manőverezésre, lassításra, gyorsításra, vagyis a sebesség változtatására van szükség. Más gépjárművek sem tartanak azonos sebességet a városban, így nekünk sincs semmi értelme. Ha mégis használjuk, akkor elég idegesítő lehet, hogy a beállított sebességgel folyamatosan ráfutunk az előttünk haladóra. A beállítás utolsó pillanatig való tartása kifejezetten fárasztó lehet. Ráadásul még veszélyeket is hordoz magában. Teljesen felesleges mesterséges veszélyhelyzeteket előállítani, csak azért, hogy egy kicsit kényelmesebb legyen a vezetés. A tempomat helyes használatához az is hozzá tartozik, hogy tudjuk mikor érdemes használni vagy mikor nem.