Mit érdemes tudni az útlevél igénylés kapcsán?

Utazni csodálatos, azonban vannak bizonyos feltételei, illetve néhány olyan elengedhetetlen okmány, amelyre mindenképp szükség van hozzá. Az útlevél elengedhetetlenül fontos, ha Európán kívüli országba szeretnénk utazni. Ha útlevelet kell igényelnie, olvasson tovább, hasznos információkat osztunk meg az alábbiakban.

Útlevél igénylés folyamata igazán egyszerű. Abban az esetben, ha nem sürgős, hogy kézhez kapjuk az útlevelet, akkor normál ügyintézéssel tudunk útlevelet igényelni, melyet húsz napos határidővel készítenek. Jellemzően viszont ennél rövidebb idő alatt elkészül az útlevél, így gyorsabban megkapjuk. Ha viszont minél előbb szükségünk van az útlevélre, akkor a gyorsított eljárás jelenti a megoldást. A soron kívüli ügyintézéssel akár öt napon belül, sürgősségi esetben három napon belül, míg azonnali ügyintézés esetén huszonnégy órán belül elkészül az útlevél. Normál, valamint három és öt napos ügyintézés esetén az útlevél bármely kormányablakban igényelhető, viszont, ha gyorsított eljárással készül az útlevél, akkor a Központi Okmányirodában vehető át. Ha azonnali, tehát huszonnégy órán belüli ügyintézést választjuk, akkor az ügyintézés és az átvétel is a Központi Okmányirodában zajlik.

Magánútlevél igénylésre a magyar állampolgárok jogosultak. Az útlevél igényléshez elengedhetetlen a személyigazolvány és a lakcímkártya. Abban az esetben, ha nem az első útlevél igénylésére kerül sor, akkor a korábbi útlevelet is be kell mutatni. Azok a magyar állampolgárok, akik rendelkeznek ügyfélkapuval, értesítőt kapnak az útlevelük érvényességének lejártáról. Az útlevél igénylése igazán egyszerű, illetve a hivatalos forrásokon is nagyon sok információt lehet megtalálni, így minden kérdésünkre választ kapunk!