Mit kell tenni, ha otthonunk elárasztja a víz?

Igazán bosszantó tud lenni, amikor otthonunk elönti a víz és most nem arra gondolunk, hogy a gyerek kiöntötte a kádból a vizet fürdés közben. Bővebben az alábbiakban fejtjük ki.

A lakást elöntő vízről és annak okairól bővebben itt tud tájékozódni. Otthonunkban számos vezeték található, amik azt a célt szolgálják, hogy otthonunk élhetőbb legyen, könnyebben elvégezzük napi tevékenységeink. Viszont néha, olyan mintha egy valóságos rémálomban ébrednénk, mert azt tapasztaljuk, hogy a lakást gyakorlatilag elöntötte a víz. Mit lehet tenni annak érdekében, hogy minél kisebb kár érjen minket? A legjobb, ha nem fagyunk le és minél előbb cselekszünk. A lakást elöntő víznek több oka is lehet, például csőtörés, de az sem ritka, hogy valaki elfelejti, hogy megnyitotta a vízcsapot vagy a csaptelep meghibásodik. Az egyik legfontosabb dolog, hogy a ház lakói tudatában legyenek, hogy hol található a lakáshoz tartozó vezeték és azt elzárja szükség esetén. Bármilyen meghibásodásról legyen is szó, a legjobb, ha elzárjuk a fővezetéket, hogy még több víz ne tudja elárasztani a lakást. A zárócsapok a leginkább a lépcsőházban, a fürdőszobában vagy a raktárban találhatók.

Ha őszinték akarunk lenni, a többség addig nem foglalkozik a lakásban lévő meghibásodással, amíg az komoly kárt nem okoz. Ha a fővezeték elzárásra kerül, akkor a hideg és a meleg víz is elzárásra kerül, így megakadályozható, hogy még több kár keletkezzen. Társasházak esetén akár önhibánkon kívül is elöntheti lakásunkat a víz. Ha a víz a plafonról jön, akkor egy vödröt kell rakni alá és utánajárni mi a probléma. Az ilyen típusú szivárgás különösen veszélyes lehet, mivel a legtöbb esetben nem észlelhető azonnal és mire észrevesszük, arra gyakorlatilag az egész mennyezet instabil lesz.