Pannonhalmi levendula ültetvény az egyik legrégebbi Magyarországon

Napjainkban egyre közkedveltebb növénynek nevezhető a levendula, amely annak is köszönhető, hogy nagyon nagy reneszánszát éli a vintage stílus, melyhez tökéletesen passzol.

Levendula több fajtáját is megkülönböztetjük, szám szerint közel 40 fajtát. Pannonhalmám már a 18. században is termesztettek levendulát, az ottani apátságban, melyet gyógynövényként tartottak számon. Itt megtalálhatóak az angol és francia fajták, azon belül is a szabad gyökerű, illetve a konténerezett. Az angol levendula 40-50centiméter magasra, vagy esőzés esetén akár 80 centiméterre is megnőhet. Ellenben a francia levendulával, amely csak 30 centis nagyságot éri el. Ám ezek a fajták nem csak a nagyságukban, hanem az illatjukban is különböznek. Az angol levendula illata mondható a klasszikusnak, mellyel a legtöbb helyen találkozhatunk. Míg a francia sokkal parfümösebb, mondhatjuk úgy is, hogy nőiesebb illatot áraszt magából. Ez a két fajta levendula mellett, még számos fajtáját megkülönböztetünk, ám ezek közül csak 3 alkalmas arra, hogy felhasználjuk a természetgyógyászatban. Szintén egy érdekesség lehet, hogy a levendula nem csak lila színű lehet. Megtalálható fehértől az egész sötétlila színekben.

A levendula igazi hazájának Dél-Francia ország mondható, ám Magyarországon is immáron 1920-tól kezdve foglalkoznak a termesztésével. Az első levendula ültetvényt Tihanyban telepítették. A tihanyi levendula különlegessége abban rejlik, hogy sokkal jobb minőségű és bőségesebb olajtartalommal termet, mint az eredeti francia. Ennek is köszönhető az, hogy a magyarországi levendula épp, olyan híressé vált, mint a francia. Amennyiben felkeltettük az érdeklődését, akkor keressen fel bennünket a pannonhalmilevendula.hu oldalára kattintva.