Alvás

Tudj meg minél többet az alvásról, hogy kipihenten ébredhess!

A magyar emberek jelentős része rosszul alszik, kialvatlan, nem tudja kipihenni magát az alvás során. Pedig a megfelelő mennyiségű és minőségű alvás hiánya számos egészségügyi problémához vezet. A másnapi álmosság és állandó ásítás a legkisebb probléma. Alvás hiányában romlik a koncentrációs készség, gyengül az immunrendszer, lassul a reakcióidő, amik vezetés közben például rendkívül veszélyes. Ez csak néhány példa arra, hogy milyen negatívumokkal járhat az alváshiány.

Az alvás olyannyira létszükséglet, hogy a hosszú időn keresztül tartó alvás megvonás halált okoz. Az ideális alvás mennyiség körülbelül nyolc-kilenc óra. Az ennél rövidebb ideig tartó alvás hat vagy kevesebb óráig tartó alvás negatív hatással van a szervezetre. Ugyanakkor a túl sok alvás is negatív élettani hatásokkal jár hosszútávon. Habár kívülről úgy tűnhet, hogy egész éjszaka mozdulatlanul fekszünk, valójában nagyon sok dolog történik alvás során a szervezetben. Az alvás első szakasza, a szendergés, melynek során felkészül a szervezet az alvásra. Ez egy rövid időszak, mindössze pár percig tart. Ez az alvásidő körülbelül öt-tíz százalékát teszi ki. Ebben a pár percben lassulnak a testfunkciók és az agyhullámok.. Ebben a szakaszban a hormonális rendszerben is változások következnek be, például, megemelkedik a növekedési hormon szintje.

A következő stádium igazán hosszú, az alvásszakasz körülbelül felét teszi ki. Ekkor tovább csökkennek az agyhullámok és az agyfunkciók. A szemmozgás, légzés és szívverés is egyre lassabb lesz. A pulzus, a vérnyomás értéke lassul, csökken az izomtónus és a belső hőmérséklet, továbbá teljesen leáll a szemmozgás. A harmadik szakaszban tovább lassulnak az agyhullámok, a szakemberek ezt nevezik úgy nevezett delta-fázisnak. Ez a szakasz tovább bontható, a közép mély alvás a teljes alvásidő öt-tíz százalékát, míg a mély alvás tizenöt-húsz százalékát teszi ki. A mély alvás stádiumában tudnak minket a legnehezebben felébreszteni. Ha ebben a szakaszban ébresztenek minket fel, akkor nehezen térünk magunkhoz, kábultnak, „kómásnak” érezzük magunkat. A következő szakasz az álom alvás vagyis a REM-alvás. Ez a szakasz különbözik, úgy is mondhatjuk, hogy elválik a többitől. Ebben a stádiumban a szemek gyors mozgásba kezdenek, az agyi aktivitás a szendergő állapotéhoz válik hasonlóvá, felgyorsul a légzés és intenzívebbé válik az agyi véráramlás.