A Hashimoto thyreoiditis tünetei és kezelése

A Hashimoto pajzsmirigy-gyulladás, más néven krónikus lymphocytás pajzsmirigy-gyulladás vagy Hashimoto-betegség egy autoimmun betegség, amelyben a pajzsmirigy fokozatosan elpusztul. Korán előfordulhat, és a tüneteket nem veszik észre. Idővel a pajzsmirigy megnagyobbodhat, és fájdalommentes golyvát képez. Egyeseknél végül pajzsmirigy-alulműködés alakul ki kísérő súlygyarapodással, fáradtsággal, székrekedéssel, depresszióval, hajhullással és általános fájdalmakkal.

Hashimoto thyreoiditis tünetei és kezelése elolvasható teljes egészében a nogyogyasz.hu weboldalon, tehát itt a helye nálunk ha ön is többet tudna meg erről. Sok év után a pajzsmirigy általában romlik. A lehetséges szövődmények közé tartozik a pajzsmirigy limfóma. Úgy gondolják, hogy Hashimoto pajzsmirigy-gyulladása genetikai és környezeti tényezők kombinációjának köszönhető. A kockázati tényezők közé tartozik a családi kórtörténete és egy másik autoimmun betegség. A diagnózist a TSH, T4 és antithyroid autoantitestek vérvizsgálata igazolja. További olyan betegségek, amelyek hasonló tüneteket okozhatnak, a Graves-kór és a nem toxikus göbös golyva. A Hashimoto pajzsmirigy-gyulladását tipikusan levotiroxinnal kezelik. Ha a pajzsmirigy alulműködés nincs jelen, egyesek javasolják a kezelés nélküli felépülést, míg mások kezelhetik a golyva méretének csökkentését.

Az érintetteknek kerülniük kell a nagy mennyiségű jód fogyasztását; elegendő jódra van azonban szükség, főleg terhesség alatt. A golyva kezelésére ritkán van szükség műtétre. Hashimoto pajzsmirigy-gyulladása a kaukázusi emberek körülbelül 5% -át érinti életének egy pontján. Jellemzően 30-50 év között kezdődik, és sokkal gyakoribb a nőknél, mint a férfiaknál. Úgy tűnik, hogy a betegség aránya növekszik. Először Hakaru Hashimoto japán orvos írta le 1912-ben. 1957-ben autoimmun rendellenességként ismerték el. További részletekért nézzen be még ma a nogyogyasz.hu weboldalra.