Házasság

A jó házasság titka? Megbeszélni a fontos dolgokat!

Tinédzserként az embernek még ott lebeg a rózsaszín köd a szeme előtt és szilárd elképzelése van arról, hogy hogyan fog majd kinézni az élete párja, miket fognak együtt csinálni és pontosan hogyan fogják nevelni majd a közös gyermekeiket.

Aztán egyszer csak kérlelhetetlenül bekopogtat a felnőttkor és azzal együtt rengeteg nehézség, számtalan csalódás, és ami a legfontosabb, tengernyi tapasztalat is érkezik. Sokan azonban ennek ellenére – vagy épp emiatt – még ilyenkor is vallják, hogy a jó házassághoz nem kell más, csak őszinte és mély szerelem. Mások azonban már tudják, hogy ez csak ez sok esetben sajnos nem biztos, hogy elég. Mert valljuk be, tény és való, hogy szerelem nélkül nem nagyon érdemes belekezdeni egy – optimális esetben – élethosszig tartó kapcsolatba, ám akik sok mindent megéltek már, esetleg meg is égették magukat egyszer-kétszer, azok jól tudják, hogy a szerelem az csak egy összetevő a sok közül, de messze nem az egyetlen. Ezen kívül ugyanis még rengeteg minden szükséges ahhoz, hogy hogy egy pár hosszú évekig, évtizedekig erős egységet alkothasson. Ennek a legfőbb oka az, hogy a vonzalom – akármennyire is másképp gondoljuk a kapcsolat elején – bizony idővel alábbhagy majd.

Ennek pedig az a szomorú velejárója, hogy önmagában a szerelem nem elég és ha más sarkalatos pontokban túlságosan eltérő a vélemény és a világról alkotott kép, akkor bizony jó eséllyel nem lesz hosszú a házasság, mert nem lesznek boldogok egymás mellett a felek. Épp emiatt a szakemberek azt tanácsolják, hogy mielőtt a nagyon fontos döntéseket meghoznánk – házasság, gyermekvállalás -, azelőtt mindenképpen érdemes többször, alaposan átbeszélni azokat a dolgokat, amelyek elengedhetetlenek hosszútávon. Ilyen például a pénzhez való viszony. Erről alapvetően kevés szó esik, ám ha a házaspár egyik tagja megrögzötten spórolós – mert mondjuk azt látta otthon -, míg a másik félnek fontos, hogy sokat költsön a saját szórakoztatására, akkor az hosszútávon nagyon nagy gondokat tud okozni. Ugyanez igaz például a gyermeknevelésre – például, hogy konzervatív, vagy liberális elveket vallanak a felek -. De fontos, hogy szó essen többször a politikáról, a vallásról, no és persze arról is, hogy kinek milyen karrier tervei vannak a következő évekre, évtizedekre, hisz lehet, hogy az egyiké üti a másikat, de ennek ellenére nem szeretné elengedni az álmát. Ezeket a dolgokat nagyon komolyan ki kell vesézni, mert az egyetértés ezekben a témákban legalább olyan fontos, mint a szerelem.