Mennyi karbantartást igényel a műfű gyep?

A te kertedben is van már műfű, vagy még csak kacérkodsz a műfű telepítés gondolatával? Van néhány tudnivaló, amikkel érdemes tisztában lenni egy műfüves kert birtokában.

Ha azért választanád a műfű telepítést, hogy kevesebb időt vegyen el a fűnyírás és a kert gondozása, akkor neked való lesz. Mert ha a valódi fű és a műfű közötti különbségeket kellene listázni, a műfű alig igényli a pátyolgatást.

A valódi fű csak akkor lesz mindig gyönyörű, ha rendszeresen ápoljuk és ellenőrizzük. Az örökös öntözés, gyomirtózás, fűnyírás, tápoldatozás és ezek örökös körforgása. Ha befejeztünk egy adott feladatot, kezdhetjük is elölről. A kezdetekkor ezt még örömmel fogjuk tenni, de később lehet, hogy inkább teher lesz a kertgondozás, mint örömforrás. De megér e annyi fáradtságot, költséget és időráfordítást az élő fű gondozása?

A valódi fű sosem fog úgy kinézni, mint a műfű pázsit, a műfű vele szemben szinte csupán minimális odafigyelést igényel, ezért is nevezik gondozásmentesnek. Sokkal egyszerűbb vele az élet.

Lássunk tisztán és nézzük meg, mit igényel a műfű, pontosabban a műfüves kert?

Ha műfű van az udvarunkon, konkrétan ezeket a teendőket kell elvégezni, hogy hosszú évekig üde és pompás látványt nyújtson számunkra:

  • Néha vízzel le kell öblíteni. Ha van slag, akkor azzal egy gyors vízsugár és a műfű máris felfrissül. A szeles, száraz időben a por tompíthatja a műfű üde színét. Egy kis vízzel való felfrissítéssel viszont azonnal ismét tökéletes lesz. Ez pedig alig pár percet vesz el az életünkből, ami valljuk be egyáltalán nem megerőltető.
  • Néha le kell seperni, vagy gereblyézni. A kültéri műfűre olyan környezetben, ahol fák is vannak, elkerülhetetlen, hogy ráhulljanak a falevelek, vagy gallyak, faágak. Az ilyen könnyű dolgokat egyszerűen seprűvel, vagy gereblyével feltakaríthatjuk róla. Ha van lombfúvónk, akkor azzal is végig lehet szaladni a területen. A nagy birtok esetében pedig lehet, hogy érdemesebb beszerezni egy műfű karbantartó gépet.
  • Felfrissítés, ha a műfű Nagy igénybevétel esetén lehetséges, hogy a műfű szálak lelapulnak, bár már a legtöbb modern műfű memóriaszálas. Ilyenkor ismét elővesszük a seprűt, vagy gereblyét és a műfű szálak újra egyenesen fognak állni.

Műfű gondozással nem kell órákat, fél napokat vagy teljes napokat eltölteni. Műfű uralta kertben több idő jut arra, hogy kiélvezhessük a kert nyújtotta szépséget.

Műfüves kertben nem kell lemondani a növényekről, hiszen ugyanúgy ültethetőek fák, bokrok, cserjék és mindenféle virág. Nem fognak elköltözni az udvarról a madarak, ettől nem kell tartani.