A napkollektor és a napelem működése

Noha egyre elterjedtebbnek mondható a napenergia hasznosítása, a mai napig keveset tudunk ezeknek a rendszereknek a működéséről.

A napkollektor, napelem működése akkor válhat világossá előttünk, ha megértjük a két elem közötti alapvető különbséget. A működést tekintve a napkollektor nevezhető egyszerűbbnek; a napenergia felhasználásával közvetlenül villamos energiát állít elő. A napelem ennél kicsit bonyolultabb működéssel bír; a napelem olyan kristályos anyagokat tartalmaz, amelyekbe a napból érkező fotonok képesek behatolni, így a töltések szétválasztása után elektromos áramot hozva létre.

A gyakorlatban ezek a rendszerek kiválóan alkalmazhatóak a háztartási villamos energia előállítására. A napelemes rendszerek ma is egyre elterjedtebbé válnak, ami igazán jó hír, hiszen így egyre nagyobb teret nyernek a megújuló energiaforrások. A napelemes rendszerek működését elsősorban a speciális eljárással készített szilícium alapanyagok teszik lehetővé. Ma már egyre több helyen alkalmaznak monokristályos és polikristályos napelemeket; ezek hatásfoka nagyjából 8-10 százalékkal magasabb, mint a szilícium elemeké, viszont az előállítási költségük is magasabb.

Az Optimum Solar szakemberei olyan szintű szolgáltatást nyújtanak a napelemes rendszerek telepítése terén, ami kimagaslónak mondható a magyarországi szolgáltatók között. A cég rendkívül fontosnak tartja, hogy a leendő ügyfelei számára kellő tájékoztatást biztosítson, hiszen csak így tudnak kellő felelősséggel dönteni egy olyan beruházásról, ami évtizedekre szól. Az Optimum Solar  szakemberei nagy segítséget jelentenek a gyakorlati megvalósításban és az esetleges hibaelhárításban is. Szerencsére a napelemes rendszerek a legritkább esetben szenvednek el meghibásodást, így gyakorlatilag karbantartásra sincs szükségük.

Vélemény, hozzászólás?