A nedves helyiségekben történő villanyszerelés

Villanyszerelésre a ház összes helyiségében nagy szükség van, így a nedves helyiségekben is, mint például a fürdőszoba. Mivel ezek vizes helyiségek, így a hálózat kialakítása, az eszközök üzemeltetése során speciális dolgokra, valamint fokozott körültekintésre van szükség. A magyar szabvány alapján nedves helyiségnek számít a WC, rossz szellőzésű pince, WC és a fürdőszoba.

A nedves helyiségekben történő villanyszerelés kapcsán itt tájékozódhat bővebben! A fürdőszobában, valamint más vizes helyiségekben komoly körültekintésre van szükség a villanyszerelés során. A fürdőszobát négy részre oszthatjuk az elektromos berendezéseket tekintve. A zuhanytálca vagy a fürdőkád a nulladik rész, vagyis zóna, melynek esetében csak 12 V váltakozó, érintésvédelmi törpefeszültségre csatlakoztatott elektromos berendezés használható. A biztonság kedvéért vízmentes, vagyis fedeles konnektort célszerű felszerelni, mely a kádtól legalább hatvan centiméteres távolságra kerül. Alapszabály, hogy a fürdőben tilos hosszabbítót használni, mert rendkívül veszélyes. A lámpát, törölközőszárítót úgy kell a falhoz rögzíteni, hogy semmiképp ne tudjon leesni vagy elmozdulni.

Attól függően, hogy mekkora fürdőszobáról van szó, körülbelül három-öt földelt konnektorra lehet szükség. A villanyszerelés veszélyes munka, a nedves helyiségekben pedig még inkább igaz, ezért nagyon fontos, hogy szakemberre bízzuk a munkát és ne kísérletezzünk. Ha nem vagyunk eléggé körültekintők és nem értünk hozzá, akkor nagyon könnyen szenvedhetünk életveszélyes áramütést, ezért semmiképp ne kísérletezzünk. Ha pedig valami meghibásodik, abban az esetben szintén szakember segítségére van szükség. A legjobb ajánlás vagy egy megbízható, referenciákat tartalmazó weboldal alapján szakembert választani.