Ezek a szempontok döntő befolyással bírnak minden komponens megválasztásánál

Amíg mi magunk bele nem vágunk egy építkezésbe, legtöbbször el sem tudjuk képzelni, mennyi kihívással kell szembe néznünk, mire elérünk a kulcsrakész állapotig. Tudniillik nem csak a mesteremberek összehangolása, de az alapanyagok beszerzése is hatalmas bonyodalmakat okozhat.

Ezért aztán elengedhetetlen minden egyes komponens esetében jó előre kigondolnunk, milyen szempontokra helyezzük a fő hangsúlyt. Elsőként mindig a funkcionális követelményeket kell vizsgálnunk. Ez magában foglalja magának az épületnek a tulajdonságait, a várható terhelés mértékét és minden olyan külső tényezőt, ami hosszú távon hatással lehet a strapabíróságra. Természetesen minden egyes komponens kapcsán fokozottan ügyelnünk kell a különféle szabványok, illetve előírások betartására. Ez időnként nem is olyan egyszerű pontosan követni, így érdemes lehet kikérni szakértő útmutatását is. Különösképp olyan komponens vonatkozásában kardinális ez, mely az épület strukturális biztonságában is kiemelt szerepet tölt be.

Talán nem is gondolnánk, ám a környezeti tényezők olykor alapvetően befolyásolhatják, melyik komponens mellett tanácsos letenni a voksunkat. Az időjárási körülmények, a talajviszonyok ugyanis komoly hatással vannak az élettartamra és az időtállóságra. Mivel egy felépítmény esetében mindig hosszú távra tervezünk, így ezek a tényezők roppant lényegesek. Szorosan idetartozik a karbantarthatóság és javíthatóság kérdése is. Ezt minél egyszerűbben megvalósítható, annál könnyebb dolgunk lesz a jövőben, ezért minden komponens kiválasztásánál mérlegeljük ezt a szempontot is. Végül, de nem utolsó sorban az egyik legfontosabb paraméter maga az ár. A költségvetést illetően törekedjünk arra, hogy a kivitelezés egészét tervezzük meg jó előre, így elkerülhetjük, hogy menet közben fogyjanak el tartalékjaink.