Fájdalomcsillapító spray övsömörre és egyéb panaszokra

Az övsömör sok esetben intenzív fájdalommal jár együtt, melyet mielőbb enyhíteni kell annak érdekében, hogy ne a fájdalom és a kellemetlenségek uralják a mindennapokat. Az övsömörre nincs gyógymód, ugyanakkor néhány hasznos tanácsot megfogadva, gyors enyhülés várható.

Fájdalomcsillapító spray nagy segítséget jelenthet a különféle fájdalmak helyi kezelésében. Az övsömör kapcsán érdekesség, hogy azok esetében alakulhat ki, akik már átestek bárányhimlőn, ugyanis a két betegséget ugyanaz a vírus okozza, mely nem más, mint a varicella zoster. A bárányhimlőből való felépülést követően bekerül az idegrendszerbe és hosszú éveken keresztül inaktív marad. Olykor a vírus újra aktivizálódik és megjelenik az övsömör, illetve annak kellemetlen tünetei. Ezek a tünetek általában vörös kiütések, rossz közérzet, fáradtság, folyadékkal teli hólyagok, viszketés, láz és fejfájás. Jellemzően kettő-hat hét alatt elmúlnak a tünetek, de nem kizárt a többszöri megfertőződés sem. Még a kutatók sem tudják pontosan, hogy mi okozza az övsömört, de valószínűleg a fertőzésekkel szembeni immunitás csökkenése jelenti a problémát, ahogy az emberek öregszenek.

Ameddig az övsömörös hólyagok nem hegednek el, addig a beteg könnyen megfertőzhet másokat. Aki nem volt bárányhimlős vagy nem kapott védőoltást, azt jobb elkerülni a fertőzés ideje alatt. Emellett a legyengült immunrendszerű embereket is jobb kerülni. Az érintett területet szárazon és tisztán kell tartani. A fájdalomcsillapító spray számos esetben nyújthat enyhülést, azonban az antibiotikumos krémeket jobb hanyagolni, mivel csak lassítják a gyógyulás idejét. A kiütés lefedése hasznos lehet, de azt nem szabad hagyni, hogy a kötszerek és a tapaszok a kiütésre tapadjanak. A hűsítő borogatás szintén jó döntés lehet.