Kiegyenlítő tartály feladata, meghibásodása, cseréje

A kiegyenlítő tartály feladata, hogy gondoskodjon arról, hogy a hűtőrendszerben minden esetben megfelelő mennyiségű hűtővíz cirkuláljon. Gyakran nevezik tágulási tartálynak is, mivel a nagyobb térfogatú, felmelegedett folyadéknak is helyet biztosít.

Kiegyenlítő tartály nem sorolható a gépjármű bonyolult alkatrészei közé, azonban akárcsak a többi alkatrész, a kiegyenlítő tartály is meghibásodhat. A leggyakoribb eset, hogy valamilyen tartós mechanikai behatás, agresszív vegyi hatás miatt kilyukad az alkatrész. A hűtőrendszerben bekövetkező extrém túlmelegedés hatására nyomáskülönbség következik be, ami a kiegyenlítő tartályt szétvetheti. A másik nagyon gyakori probléma a hűtőfolyadék kiegyenlítő tartály kapcsán a tartály záró kupakjának meghibásodása. A hűtővizet egy szivattyú keringeti, a rendszerben pedig túlnyomás van, így a sapka nem csak lezárja a nyílást a kiegyenlítő tartályon, hanem egyben védelmet nyújt a túlnyomás ellen is. Tehát a felesleges nyomást kiengedi a kiegyenlítő tartályból és a rendszerből. Ha a kiegyenlítő tartály tönkre megy, akkor mielőbb el kell látogatni egy szervizbe és kicserélni a meghibásodott alkatrészt.

A kiegyenlítő tartály meghibásodásának vannak figyelmeztető jelei, mellyel nem árt tisztában lenni, így időben sort lehet keríteni a cserére. Ha a hűtőfolyadék kifolyik a tartályból vagy a tartály falai megduzzadnak, esetleg a vezetés során a kiegyenlítő tartály túlfolyik, akkor nagy valószínűséggel a kiegyenlítő tartállyal van baj. Szintén erre utaló jel, ha a hűtőközeg forráspontja csökken, esetleg nagy mértékben megnő fogyása. Bizonyos időközönként nem árt a csatlakozócsövek bilincseit is ellenőrizni, hogy ne legyenek kilazulva. Bővebb információkért látogasson el az alkatreszek.hu webáruházba!