Leégés a napon

Leégtél a napon? Így kezeld a bőrödet!

Évtizedek óta egyre erősebbek azok a hangok, amelyek arra figyelmeztetnek minket, hogy óvakodjunk a káros napsugaraktól. Ma már mindenki tökéletesen tisztában van azzal, hogy mekkora veszélyt rejt magában az, ha a tavaszi és nyári hónapokban napközben sokat tartózkodunk napon, főképp, ha védelem nélkül tesszük mindezt.

A helyzet azonban az, hogy nem csak ebben az időszakban lehet problémás a hosszan tartó szabadtéri tartózkodás. Akár negyed óra alatt is leéghetünk, és bizony nagyon oda kell figyelni arra is, hogy a naptej – főképp, ha magas faktorszámmal rendelkezik – akkor kellő védelmet biztosít, ám ha vízbe megyünk, vagy ha megtöröljük a bőrünket, akkor hatása rohamosan csökken. Ennél fogva az biztosan nem elég, ha a délelőtt folyamán egyszer bekenjük magunkat, majd strandolunk, napozunk anélkül, hogy újra felvinnénk a naptejet a bőrünkre megfelelő időközönként. Ilyenkor aztán könnyedén leégünk, ami lehet egy apró kellemetlenség, de súlyosabb esetben – például ha elalszunk a napon – akár nagyon komoly fájdalommal is járhat. Emellett azt sem szabad elfelejteni, hogy minden egyes ilyen alkalommal sérül a bőr, ami növeli a rák kialakulásának a kockázatát. No de mit tegyünk, ha mégis figyelmetlenek voltunk és megtörtént a baj? Miként érjük el a várva várt enyhülést, és ami a legfontosabb, hogyan tudjuk segíteni a bőrünket, hogy mihamarabb meg tudjon gyógyulni?

Régen számtalan házi praktika létezett napégés ellen – kezdve a sokak által ismert, kenjünk rá tejfölt módszerrel -, ám jó, ha tudjuk, hogy ezekkel sokszor sokkal többet ártunk, mintha semmit sem tennénk. Ám a leégés azon túl, hogy kellemetlen, még ráadásképp fájdalmas is, így hát érthető, ha megpróbálunk tenni valamit a minél gyorsabb gyógyulás érdekében. A legfontosabb, hogy messziről kerüljük a napot ilyenkor, és semmiképp se tegyük ki a bőrt további roncsolódásnak – bár a helyzet az, hogy leégett bőrrel olyan kellemetlen a napon tartózkodni, hogy ez valószínűleg amúgy sem jutna eszébe senkinek -. A hideg zuhany – és fürdő – nagy segítség, ám csak ideig-óráig hoz enyhülést. Ami valóban hatásos az az aloe vera alapú készítmény, amely igazi áldás a bőrnek, illetve létezik kimondottan leégésre való speciális, hűsítő, nyugtató spray, amely már régóta létezik – nem véletlenül -. Ezen felül pedig hagyjunk időt a bőrnek, hogy regenerálódjon és meggyógyulhasson, ezek a napok pedig kiválóan alkalmasak arra, hogy egy életre megjegyezzük, hogy a nyári napon fokozottan óvni kell a bőrünk egészségét.