Megtakarítás

Miért érdemes megtakarítani?

A megtakarítás előnyeit és fontosságát nem lehet eléggé hangsúlyozni, azonban ennek ellenére a többség egyáltalán nem takarít meg vagy jobb esetben csak egy minimális összeget. A megtakarítás elsősorban azért lényeges, mert így a későbbiekben anyagi támpillért jelent egy esetleges cél elérésében, illetve anyagi biztonságot is nyújt. A megtakarításról nehéz úgy beszélni, hogy ne kerüljön szóba a pénzügyi tudatosság, ugyanis a két fogalom szorosan összekapcsolódik.

Megtakarítás alapvetően egy gyakorlati forma. Ahogy az élet számos területén, a gyakorlatot megelőző egy elméleti rész, amely ebben az esetben a pénzügyi tudatosság. Sokkal egyszerűbb úgy pénzt megtakarítani, hogy a pénz kapcsán rendelkezően kellő ismeretekkel, tudjuk mit miért csinálunk, milyen előnyökkel jár a megtakarítás, illetve a pénzügyi tudatosság egyik tagadhatatlan előnye, hogy könnyebb kiigazodni a pénzügyi tudatosság bonyolultnak mondható világában. Kutatások a témában meglehetősen elkeserítő képet festenek elénk, hiszen az emberek több, mint fele úgy nevezett pénzügyi analfabétának mondható. A pénzügyi tudatosságnak köszönhetően sokkal könnyebb tervezni, felkészülni a pénzügyi akadályokra, költségvetés-összeállítást készíteni, illetve megteremteni a pénzügyi stabilitást, akár adósságfizetés mellett is. A megtakarítás sokszor összevan mosva a spórolással, sőt az sem ritka, hogy egymás szinonimájaként vannak használva, ami egyáltalán nem szerencsés. Spórolásról akkor beszélünk, ha kifejezetten azokat a termékeket vásároljuk, amik minél olcsóbbak, mert például annyira alacsony a jövedelmünk, hogy csak azt engedhetjük meg magunknak. A megtakarítás lényege, hogy tudatosan lemondunk a jövedelmünk egy részéről. A hangsúly a tudatos szón van!

A megtakarítás kapcsán a befektetés kifejezés is gyakran szóba kerül. A két fogalom hasonló, azonban vannak egyértelmű különbségek. A megtakarítás esetében a cél a jövedelem egy részének félrerakása, míg a befektetés esetében a pénzgyarapítás. Gyakran a megtakarítás megelőzi a befektetést. Kivéve akkor, ha a befektetés hitelből jön létre. További különbség, hogy a befektetés jellemzően némi kockázatot hordoz magában, míg a megtakarítás jóval kockázatmentesebb tevékenység. A megtakarítás esetében a gyakoriság fontos szempont, így megkülönböztetünk alkalmi és rendszeres megtakarítást. Utóbbi esetében feltételezhetjük, hogy az egyén tudatos vagyongyarapító döntést hoz.