Miben változtak az új magyar rendszámok?

Július 1-től megváltoztak a magyar rendszámok. Az ok egyszerűen az, hogy nincs több karakter, ami elérhető lenne. Július 1-jétől tehát egy betűvel meghosszabbították az újonnan kiadott magyar rendszámokat – közölte a Műszaki és Ipari Minisztérium közlekedésért felelős államtitkára szerdán közösségi oldalán.

Klikk ide és tudjon meg többet arról, hogy miben változtak az új magyar rendszámok? Erről mindent megtudhat az alkatreszek.hu weboldalon. A már forgalomban lévő hivatalos táblákat nem kell újakra cserélni, továbbra is használhatók – mutatott rá Vitézy Dávid. A hosszabb rendszámtáblák cseréje a járműpark megújulásával fokozatosan, növekvő sorrendben történik majd meg. Az új típusú rendszámtáblák a latin ábécé két magánhangzójából vagy mássalhangzóiból, majd két betűből és három számjegyből állnak majd. A táblák nem tartalmazhatnak ékezetes magánhangzókat vagy digráfokat a dz-n kívül. A táblákon Magyarország címere mellett tizenkét sárga csillag látható, kék mezőben fehér H betűvel, amelyek az európai zászlót jelképezik. Hozzátették: a zöld járművekhez világoszöld, a kerékpárszállító eszközökhöz szürke színű táblák is kaphatók lesznek hosszabb formátumban is. Vitézy Dávid elmondta, az ideiglenes rendszámokat egyszerűsítik, ezentúl egységes I betűvel adják ki.

A jövőben a taxik használhatják a TX rendszámtáblát, a Magyar Honvédség járműveit HA, a rendőrségi járműveket RA, az Országos Mentőszolgálat MA, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal járműveit NA és a büntetés-végrehajtási szolgálat járműveit BA rendszámal látják el. Az intézkedés senkit nem kényszerít majd felesleges vizsgálatokra vagy több papírmunkára – emelték ki a szakértők. Amennyiben többet szeretne megtudni erről a témáról és az új rendszámokról, keresse fel bátran az alkatreszek.hu weboldalt.