Mit érdemes tudni az ösztrogéndominancia kapcsán!

A női egészség és szépség alapja a hormonok egyensúlya. A stressz és a vegyszerek ezt egyáltalán nem könnyítik meg, ugyanis felborítják az egyensúlyt és könnyen ösztrogéndominancia alakulhat ki. Egyes kutatások szerint hazánkban tízből nyolc-kilenc nő esetében áll fenn ösztrogén dominancia.

Ösztrogén dominancia esetén a szervezetben az ösztrogén a progeszteronhoz képest túlsúlyba kerül. Ez nem azt jelenti, hogy az ösztrogén szint magas, ugyanis könnyen előfordulhat, hogy az ösztrogén szint normális, azonban a progeszteron szintje alacsony. Optimális esetben a női ciklus első felében van jelen az ösztrogén, a peteérést követően, a peteérés második felében pedig a progeszteroné a főszerep. Ha ennek a két hormonnak felborul az egyensúlya, az nagyon sok problémához vezet. A tapasztalatok azt mutatják, hogy azok a nők, akik magas fitoösztrogén tartalmú étrend alapján étkeznek, azok alig ismerik a menopauza kellemetlen tüneteit. Manapság a hormonrendszeri egyensúlytalanság és a korai menopauza általános, számos nőt érintő problémává váltak, holott optimális esetben a két hormon egymáshoz viszonyított aránya a menopauza kezdetén is megmaradna.

Az ösztrogén hormon szintje több esetben is csökkenhet. Normál esetben a női változókor idején fokozatosan csökken az ösztrogénszint, azonban komoly lelki megterhelés vagy vegyszermérgezettség is okozhatja. Utóbbi esetében a xenoösztrogének blokkolják a hormonháztartást és elfoglalják az ösztrogénreceptorokat, melynek eredményeként sokkal korábban bekövetkezik a menopauza. Az ösztrogénszint emelkedése, valamint az ösztrogénszint csökkenés melletti progeszteronszint csökkenés is hiperösztrogenizmust válthat ki. Bővebb információkért látogasson el a webshop.drhazi.hu webáruházba!